Uka na vuka a lisice kokoške pokradoše

Šta da izazove osim osmjeh ovo rješenje o rušenju nekog objekta porodice gdina Đukanovića a u onoj kamenoj pustinji iza raspale industrijske rupe zvane Nikšić. Urbanisti vrli odlučili da u nekoj kamenoj vukojebini i bespuću iza rupe od grada sprovode strogoću urbanističku. Kažu da je porodica bivšeg Preśednika podigla ogradu za koju nemaju sve ćage i da su tajno obnovili stare kuće. Zločin bez premca, kad sva Crna Gora ne bi bila u ogradama i ilegalnim kućama, i to na prisvojenoj državnoj zemlji. No i da porodici Đukanović sve to sruše neće mnogo štete napraviti, a ni koristi državi jer je očigledna besprizornost predstave. Jedan „ekspert“ čak izjavi da ulaz na imanje gospode Đ. nije bezbijedan. Taj delija se zabrinuo za pilote što voze put Šavnika. Haha. Dakle, zaigrali se cirkuzanti na žici. U Gorskom vijencu Vojvoda Draško veli:“gledao sam ljude u Mlecima đe na konop skaču i igraju“; evo mi to imamo u činovničkoj postavi Ministarke Novaković i glupih avgusta iz rep. građevinske inspekcije. Ali pučina voli zabavu, osvete, nasilje i da bude hipnotisana. Tako je ispričao Vojvoda Draško da su se hipnotisani, koji su držali grozd u ruci, i primakli britvu grozdu, probudili iz hipnotičkog sna, u javi sa britvom na nosu. Cilj je isti da se pučina prevesla sanjom o grožđu tj urbanističkoj pravdi iza koje u javi stoji lopinjanje, što džeparoša na predstavi, što vlasnika teatra.  

Ministarka urbanistica je jurtisala u ofanzivu sa porukom da ćemo početi sa samog vrha da trijebimo građevinske mafijoze. Evo, udarismo na familiju Đukanović  i nećemo nikog pošteđeti tj nećemo se kurvati iza scene. Pozdravljamo. Nadamo da se poslije Đukanovića slijedi operacija bez anestezije na brdu Spas za bivšeg Ministra Mitrovića, da prićeraju Cara do duvara (Carevića), da bez anestezije vade zub Premijeru u Ulcinju (ilegalna vikendičica), da žestoko opauče divlje svratište u Bijeloj bivšeg premijera Krivokapovića i da pretrkeljaju kućicu slobodicu gđe Borovinić-Bojović u Mačkovom dolu. Bez toga, ovo je ulična lakrdija. Ako ne pokažu poštenjačku sada kada misle to? Specijalna antiteroristička građevinsko-urbanistička inspektorska jedinica Ministarstva, pod komandom gđe Novaković, je izvela desant na gnijezdo divlje gradnje u Nikšiću. Na śevernom sektoru, u Žabljaku, je nastupila frontalno prema neprijatelju. Razvila je borbu na cijelom frontu, prsa u prsa, i krenula da ruši vikend kolibe, njih 35. Kako je ova urbanistička puška malokalibarka izbunarila baš ovaj broj? Šta ako je drski neprijatelj brojniji ili primijeni taktiku ljudskog mora? Mislimo da je trenutno u izgradnji divljoj u Žabljaku bar 135 kuća. Što joj je i u brk saopštio preśednik žabljački na tv, preksinoć. Ilegalnih objekata u Ž. je najmanje 3.000. Kako ministrica misli da pobijedi ovo more? Nije lijepo reći Vladi CG da je u pitanju građevinsko-urbanističko kurvanje ali moramo ukazati na dvoličnost i licemjerje ili bar urbanističko-građevinsku mafiju. Ne znamo sve na spisku vrle ministrice ali vidimo da su za odstrijel frizerke iz Nikšića, kafedžije, bakalini i piljari, pekari i novinari ali i seljaci i konobari.

Jedan poljodjelac iz sela Pitomine postao je veliki kriminalac gradeći zločinački i protivdržavno. Taj gdin Labud Šibalija ima 300 ovaca i poznat je kao ljuti kavgadžija a u piću teški pijanica. „Napiće se zametnuće kavgu“. Kako će njegovu kempu srušiti rušilačka kaznena ekspedicija kad je u aprilu još veliki snijeg? Vjerovatno će ponovo odložiti demoliranje do poslije izbora, ne? Hoće li proći rušiteljski tim, na putu do labudove kolibe, pored 20 objekata divljih, koji se upravo završavaju, uključujući onaj kremlj, onog Rusa. Hoće. Tako se pored ograde Đukanovića ruši i kempa gdina Labuda jer su ovi najopasniji državni neprijatelji.

In medias res, da li će se časna i poštena gđa Ministarka zapitati kako onaj minderluk delija izgradi u sred Nacionalnog parka Durmitor, na putu do Crnog jezera, kod Vojnog naselja, pored zgrade Vlade CG (Vila Izvršnog vijeća, tzv „Blažova vila“) dva objekta na državnom zemljištu i bez ijednog papira o vlasništvu i gradnji. Vrijednost jednog takvog objekta je bar 1.000.000, (jedan milion) eura, ne zbog materijala uloženog u gradnju, već zbog najekskluzivnije zone u kojoj je, inače, mimo korupcije, nemoguće napraviti objekat. Taj objekat podivljačenog investitora, u podivljaloj državi, koji je završen u decembru 2022. godine, ima 4 sprata i duplo je veći od vladine zgrade tzv Blažove vile. O tome ko je oskrnavio najekskluzivniji prostor i koja je šteta nacionalnoj baštini i prirodnim biserima ne može se pričati sa divljacima iz Ministarstva lažne ekologije i urbanizma. Ponovo, izgradnja se ne može pripisati vremenu Đukanovićevih vlastodržaca već baš vrle gđe Novaković. Koja sada progoni čobane po Durmitoru. Ali i Đukanoviće, da se Vlasi ne dośete.

Ova ekskluzivna divlja gradnja kod Crnog jezera se ne protežira za lijepe oči već je neko, s obzirom na nivo zaštite ovog prostora (možda baš gđa ministarka), dobro omastilo brke podstrekavajući i krijući ovu divlju gradnju. Zaštita kriminala ovog stepena mogla je doći samo sa samog vrha režima jer nijedan činovnik nije smio šušnuti i sam rizikovati ulazak u posao sa ovako ogromnom vrijednošću uzurpacije. Direktor Nacionalnog parka Durmitor je ostao slijep za ovaj kriminal pa nije podnosio krivične prijave te je time omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi i zloupotrijebio svoja službena ovlašćenja. Da li je i on omastio brke? Obneviđeli su i bivši Preśednik opštine Žabljak gdin Veselin a i ovaj najnoviji brđanski poglavica Žugić i njegova kamarila divljih graditelja. Zloupotreba službenog položaja ili nesavjestan rad u službi? A ko je priključio divlje graditelje na struju? A ko ih je priključio na vodu na divljaka? A ko im je fekalije i otpadne vode puštio niz dolinu na 20 metara od objekata pa u otoku Crnog jezera? A ko je omogućio divljem graditelju da pola kuće napravi na ulici? O bože mili i dragi, ko bi to mogao biti? Da nije Sveti Petar? Nemojte nam reći da su ova krivična djela, koja su zaprijećena sa kaznom posebnog minimuma od 6 mjeseci zatvora pa do 5 godina, napravljena iz dobroželateljnih pobuda. Pod prijetnjom robijanja niko se lako ne odlučuje na ovako otvoreni gangsteraj ukoliko se zločinačka osovina dobro, dobro, dobro ne podmaže. I to je urađeno za mandata dične gđe ministarke Novakovićke, a ne za vakta Đukanovićevih tevabija.

Na vagi, divlja koliba nikšićke frizerke, na 15 kilometara od nacionalnog parka, ima težinu jedne peruške a podivljala pohlepa u srcu nacionalnog parka pod UNESCO-ovom zaštitom, ima težinu granitnog bloka iz Keopsove piramide. To je zato što lihvari moraju stvoriti mehanizam, sindikat kriminala, strukturu gramzivih, nezajažljivih, lakomih i korumpiranih zloća. Oni su zlokobne, beskrupulozne i razuzdane štetočinje epskih razmjera. Jasno je da ćemo sve rečeno predati ovom novom Novoviću da vidimo poštenjačinu na djelu. Ako ovo nije školski primjer javašluka i korupcije i sprege mafije sa glavarima onda šta je.

Tako to bijaše od iskona, uka na vuka a lisice kokoške pokradoše.   

 

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora
 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9637

Objavio dana tra 12 2023. u kategoriji Komentar, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

1 Komentar za “Uka na vuka a lisice kokoške pokradoše”

  1. Tijana

    Ovaj naslov sve govori o onome ko ga je sastavio

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN