U toku je ulcinjski sajam knjiga

Panairi-i-librit-Sajam-Knjiga-300x225U Ulcinju (na Pristanu) je otvoren, u  neđelju, 26.jula, 15. Sajam knjiga, na kojem je izloženo oko 3500 naslova. Sudeći po broju političara, ovaj književni događaj je od značaja, za tri države: Crnu Goru, Albaniju i Kosovo.

Na otvaranju, na Pristanu su govorili i Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Ilir Meta, predsjednik Skupštine Republike Albanije, Mirela Kumbaro Furdži, ministarka kulture Republike Albanije, Pavle Goranović, ministar кulture Crne Gore i Kujtim Shalla, ministar kulture, sporta i omladine Republike Kosovo.

Sajam je zvanično otvorio Fatmir Đeka, predsjednik Opštine Ulcinj, a prisutnima su se obratili i pisac Fatos Kongoli i Irena Toči, generalni direktor izdavačke kuće “Toena”.

Ministar Goranović je, obraćajući se prisutnima naveo: “Ministarstvo kulture je prepoznalo ulogu koju Sajam knjiga u Ulcinju ima u upostavljanju saradnje između crnogorskih i albanskih književnika. Nesumnjiv je njegov doprinos u razmjeni iskustava, koje je rezultiralo porastom prevedenih crnogorskih književnih djela na albanski, kao i albanskih na crnogorski jezik. Takav kulturni koncept je naš razvojni prioritet i pružaćemo mu podršku, s uvjerenjem da su to aktivnosti koje nas približavaju jedne drugima, integrišu u zajednicu evropskih naroda i razvijaju evropske vrijednosti.“

Krivokapić je kazao da je Ulcinj ovom manifestacijom potvrdio trajanje u knjizi, dok je Meta rekao da su snaga koju donosi knjiga znanje, saradnja, kultura i tolerancija.

Sajam knjiga organizuju opština Ulcinj i Institut za promociju knjige iz Tirane. Iz oskudnih informacija zaključujemo da će trajati do kraja ovog mjeseca.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3921

Objavio dana srp 28 2015. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN