U PG IDENTIFIKOVANO SEDAM PLEMENA

U Parizu su ubijeni karikaturisti koji su se rugali muslimanima, vjerskoj manjini Francuske. Zbog kritičkog crtanja, pisanja ili reagovanja u PG se ubija polako, natenane, na plemenski način. Kad građanin Pg izađe iz svog ega jer vjeruje da ljudima može pomoći samo prava istina koja se može nacrtati, napisati ili reći, ta ličnost mora biti kažnjena po zakonima provincije, kolektivne, plemenske svijesti. Jednostavno: individualizam, ličnost se mora surovije  kazniti nego što se to radilo u vrijeme turske okupacije Podgorice. Poslije više od četiri stotine godina, daleke 1878. grad je, kažu plemenici, „oslobođen“ i od tada imamo 137 godina „slobode“ od svega građanskog. Pusta malograđanština, naročito  u 21 vijeku, kao zaraza, uništava  zdravo tkivo. Zato je avangarda, u nastupajućoj a već staroj godini, na području Pg, identifikovala 7 plemenskih zajednica kao 7 crnogorskih brda. „Ko na brdo, ak i malo, stoji/ više vidi no onaj pod brdom…“

Prva i najjača plemenska zajednica zove se Milo Đukanović. Druga pripada Acu Đukanoviću. Treću vodi energična, lentom opasana rektorka Radmila Vojvodić. Za njom slijedi Ranko Krivokapić. Peta pozicija pripada Mišku Peroviću s njegovim „nezavisnim“ medijima. Iza njega slijedi Balša Brković, piščina s bulumentom i na kraju Ana Vukotić s FIAT-om, ćerka čuvenog liberala Micka Vukotića.

CG kartaSvako, gore pomenuto pleme ima i svoja bratstva. Naravno, starješine su u prve redove instalirale svoje ulizice, podrepnice i plaćene pljeskače. Tu se osobito ističu vođe bratstava. Pored dvorjana, dvorskih dama i perjanika, plemenske starješine imaju i po jednu ludu (alter ego).

Dakle, struktura društveno-političkog uređenja u međunarodno rasprodatoj Crnoj Gori je plemenskog, malograđanskog karaktera. Ono što slobodni građanin (ličnost) vidi da se čini, u republičkom i opštinskim parlamentima, na raspalim sjednicama i njihovim organima upravljanja,  privid je od života. To veze sa sistemom vrijednosti  nema. Pravi život, njihov istinski život je iza kulisa: plemena i njihova bratstva umrežena poltronerijom u sistemu ”ja tebi – ti meni”. Skroz izvan tog sistema su kažnjene i izolovane ličnosti koje predstavnici EU jednostavno ne vide.

Muslimani su u Prizu ubili karikaturiste brzo i efikasno. Nijesu ih mučili kao što se to radi u Pg, u etapama, do izluđivanja. Kako je to u Pg jedinstveno! Slobodoumni građanin prvo dobije otkaz na poslu i etiketu ”neprijatelj naroda”. Onda polako ali sigurno, postaje sirotinja koja ne može trošiti više od jednog eura dnevno. Zimi nema grijanja a ljeti nema odlaska na more, ni vozom do Sutomora. Kao po zakletvi, svaki plemenski starješina, sprovodi nepisani plemenski zakon: neprijatelja treba uništiti a neprijatelj je onaj ko ne pripada nama a ko nije sa nama protiv nas je.

Vječno žive plemenske zajednice u Podgorici usavršavaju metode mučenja za one koji crtaju ili pišu ili govore iskreno šta misle o plemenskim starješinama i njihovom društveno-političkom uređenju. Naravno, predstavnici EU ništa od toga ne smiju da vide. Oni su tu jer im je rečeno da gledaju globalno. Neoliberalna koncepcija zabranjuje gledanje u lične patnje prognanih i zlostavljanih građana. Sem toga, predstavnici EU u Pg imaju ogromne plate koje oni žele sačuvati.

 

J.M.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2985

Objavio dana sij 12 2015. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN