u Kotoru održan prvi “Parlament riba”

Drugi dan XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu, protekao je očekivano dobro, veselo, razigrano!

U jutarnjim satima u okviru promocije igre CLOCKWORK BRIEFCASE, izvršena je uspješna deaktivacija bombe! Publika je mogla bez straha, pogledati bogat prateći program, koji su ispunili predstava “U potrazi za Ljubicom”, izložba ilustracija Svetlane Lole Miličković i promocija bajke “Krtica i Sunce”.

 

Na glavnom programu održan je prvi “PARLAMENT RIBA”, Kurteatar Biterfeld Desau – roslau iz Njemačke u režiji Regule Steiner-Tomić.

 

Prisutni na predstavi su sinoć zajedno sa njemačkom trupom uplovili u podvodni svijet, kroz kojih ih je vodio lik đevočice Marine. Na tom putovanju ona ih je upoznavala sa vodenim životinjama, čarobnjakom zvani Vodni muž, ali i kraljicom plastike, koja prijeti uništenju podvodnog staništa. Edukativno-angažovana predstava, imala je cilj narušiti fiktivni kosmos pozorišta, iz želje da djeci pored šarolikog podvodnog svijeta, pošalje poruku i ukaže na problem zagađivanja životne sredine.

Glumci su nastojali truditi se govoriti na našem jeziku, uvediću u predstavu dva lika prisutna samo putem video instalacije. Prikazan je igrano – dokumentarni video sniman u Boki Kotorskoj, koji eksplicitnom kritikom označava važnost problema, u kontekstu naše zemlje.

 

Pored ozbiljnosti teme kojom se predstava bavi, propraćena je muzičkim i plesnim numerama. Volonteri festivala su se u poslednjoj sceni pridružili glumačkoj ekipi na pozornici, dajući svoju riječ u parlamentu riba, da neće zagađivati prirodu.

 

Ko nije bio u prilici da prisustvuje “Parlamentu riba”, na trećem danu festivala u 20h u Kulturnom centru može pogledati “Čudovište iz smeća”, koja se bavi istom tematikom, i nastavlja putovanje morskim svijetom. Za malo starije u 21.30h na Ljetnjoj pozornici biće odigrana predstava “Pola pola”, i isrpičana priča o odrastanju, razvodu roditelja i prijateljstvu. U sklopu pratećeg programa, u Katedrali sv. Tripuna,  publika će imati priliku da prati koncert povodom otvaranje Festivala gudača, na kojem će se prdstaviti gudački kvartet Vollmond. Na Pjaci od kina u 19:30 časova  predstava iz Banja Luke, “Smiješno putovanje”, a u 20:30 na istom mjestu promocija stihobojanke “SLANE PJESME”, Dejana Đonovića.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4906

Objavio dana srp 3 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN