Turistička zimska jagma na Žabljaku

db1090ce478384e8db19d8cc96e55d1cTelali viču da turistička sezona na Žabljaku ne jenjava. I Min. Gvozdenović, Preśednik Opštine, pastijeri iz NTO, TV bastiljaši. Sve je spremno za novu zimsku sezonu. Navalica je takva da se neće moći krknuti od turista. Jagma, jašta. Ali zašto su im ulice onako puste i zašto svako bježi glavom bez obzira iz tog mjesta? Zašto svako žudi da utekne iz ljepotinje? Najbolja sezona, iako je broj noćenja 50% manji nego 1989.

Turistička apokalipsa u Žabljaku je evidentna uprkos nastojanjima TV Bastilje da vreći nađe zakrpu. A i TV Bastilja krpi svoju poderanu vreću, krpi svoje šarene laže, pregorelim snimcima sa Žabljaka. Rupe na poderanom tv džamadanu je teško sakriti. Čak nastojanja ostalih medija da budu optimistični surova svakodnevnica kažnjava negativnom percepcijom medija kao prodatih duša a u slučaju TV Bastilje kao lakrdijaša. Potpuno iste suvoparne, prašnjave floskule turističkih tužnih veseljaka, neinventivne, iz naftalina činovničke izjave, potpuno isti blijedi, nastrnuli ljudi, potpuno isti beznačajni rječnik, potpuno ista ispraznost, potpuno ista očekivanja umornih i tužnih ostarjelih biznismena.

Čerupanje mršave turističke kokoške će biti za Novu godinu, dva dana, a onda čemer kao i svake godine. To je crnogorska turistička ski tarapana Premijera Đukanovića na djelu. Može se nazvati i nekim ozbiljnim nazivom ali to ostaje u suštini tarapana. Mlađani direktor preduzeća Turist centar Žabljak iz Podgorice, smrznut i skočanjen, deklamuje izjavu o spremnosti za ski sezonu dok se iza njega gradi kolibčina za činovnike a śedišta žičare-šklopocije stoje zamrznuta u ledu. Apokaliptični Fond za razvoj već četvrtu godinu milionske investicije survava u skijalište Savin Kuk. Već deset godina Premijer protivzakonito štiti kupca žičara na skijalištu Štulac od oduzimanja, jer  HM Durmitor nije ispunio uslove iz ugovora. Deset godina se ne oduzima hotel Jezera od kupca HM Durmitor. Premijer nije preduzeo ništa da se ogromna imovina oduzme nesavjesnom kupcu i stavi u funkciju. Svojim protivzakonitim ponašanjem Premijer onemogućava bilo kakav razvoj i planiranje na prostoru Opštine.

Premijer ne odustaje od oživljavanja zastarjele šklopotave žičare u S. Kuku. Uvalio je još 300.000 eura u dodatno renoviranje opožarene skljokane šklopocije. U šta su sprcali 300.000 eura? Drvena baraka na polazu, još izgrađena bez građevinske dozvole, ne može koštati 300.000 eura. Podsjetimo se: Premijer je samo za farbanje 15 stubova šklopocije potrošio 640.000 eura odnosno 42.000 eura za jedan stub, iako su ti stubovi pocinkovani u fabrici Energoinvest prije izgradnje ove današnje skijaške tandrkalice. Da nijesu sada pozlaćivali stubove? Vjerovatno su u pitanju predizborni driblinzi, pacerski fušeraj i prosti dekadentni džumbus. Degenerisani sistemi obično veselo propadaju. Ima se, Minisrar Brajo je cijelu jesen asfaltirao brda i doline po NP Durmitor.

Śedišta za škripavu ski skalameriju S. Kuk su cijele jesenu trunula na kiši, u travi pored žičare, a trenutno su pod 30 centimetara snijega. Ko će ove godine škamutati kad ga u zagrljaj stisnu dvije željezne korpe? Hoće li ove godine biti one lade nikšićkog doma zdravlja da preveze nekog novog prignječenog Nićifora, krvavog nosa, dok pored nesretnika koji vrište stoji parkirana kamera TV Bastilje i snima turiste – koji snimaju njih i ukliještene Nićifore. A ko zna: možda smo na pragu nove vrste zimskog sado-mazo turizma, jer se tamo plaća za skijaško mučenje. A pravda je da zgnječen ostane neko iz Uprave za inspekcijske poslove, ili neki Državni tužilac ili Ministar Gvozdenović sa Ministrom Brajom.

Poređenja radi: Jednoneđeljno skijanje u januaru u francuskim Alpima, sa stotinama žičara i hiljadama kilometara veoma uređenih staza, košta 300 eura sa prevozom (1200 km u jednom pravcu), smještajem i ski pasom. U decembru je 220 eura. Produženi vikendi u Sloveniji i Austriji su oko 120 eura. Ski pas na šklopociji Savin Kuk košta 100 eura. Za godinu dana? Ne, za 7 dana, dok gratis dobija: strah, mraz, glib do koljena, zastiđe od usluge, parkiralište u snijegu i ledu. Ali nije to sve: svaki dan po 10 eura za prevoz treba da izdvoji plus parking. Ostale su cijene kao u Šamoniju; naravno uz ljubaznost nenaučenih kočopera. Pored skijanja smrt gledeća na smrznutim ulicama. Ovakvo mjesto se u Evropi za godinu dana pretvara u grad duhova a kod nas se natezanje, krparenje i taljiganje nastavlja dok nesposobne elite potpuno ne iscrpe društvenu energiju i sve pretvore u pepeo.

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4523

Objavio dana pro 9 2015. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN