Treba ukinuti JP Nacionalni Parkovi CG

Javno preduzeće za nacionalne parkove CG je pretvoreno u politički rezervoar pijavica koje pohlepno sisaju resurs dok sisa ne ostane potpuno bez mlijeka. Ovo kanibal preduzeće koje jede i samo sebe a zapošljava preko 500 besposličara i uhljeba, žena političara, murtatina i raznih musafira, čauša, kerefeka i kurajbera, sisa i otima sa Durmitora sve životvorne sokove kao parazitska vaš na žitu ili krpelji na ovci ili čovjeku. Prije eko državotvoraca NP Durmitor je imao 18 radnika i bio Svjetska baština đe je generalni sekretar UNESCO-a dolazio svake godine, NP Biogradska gora je imao 1-og radnika a NP Skadarsko jezero i NP Lovćen nijednog. Zaštitu krapa, jegulje i ukljeve na Skadarsko te divine na Lovćenu su radila ribolovna društva. I to vrlo uspješno. Danas lovočuvari na Skadarsko gone lokalno stanovništvo i sirotinju koja lovi krapa da bi sačuvali krapa i ostalu divljač. Za koga je čuvaju? Za Delegaciju EU i ambasade? Traže i vatreno naoružanje da ubiju nekoga zbog kila krapa! Lovi li ko divlje svinje na Skadarsko? Što se čuvarkuće JPNPCG ne primaknu kome ko je jači pa ga ufate?

Skadarsko jezero nije nacionalni park već kanalizaciona rupa Podgorice, Nikšića, Cetinja, Danilovgrada, Željezare, Farme svinja u Spužu, Kombinata, pesticida Agrokombinata, Skadra, Bajze i njenog otrova, i polovine Albanije – jer oni nemaju kanalizaciju i sve trpaju u rijeke i jezero direktno. Preduzeće koje šklapa i pljačka milione na Durmitoru ne vrši funkciju zbog koje je osnovano već u saglasju je najboljem sa kim – sa Ministrom energetike i Elektroprivredom CG koji su upravo najveći neprijatelji prirode i životne sredine. A svi zajedno sa – TERNOM, električnim mešetarom i trgovcem strujom iz Italije. Zbog ovih lihvara i elektro giliptera će cg električne zloće razoriti naše najljepše i najdragocjenije prostore.

Milione otimaju ove parkadžijske krvopije sa Durmitora a lokalni indijanci i njihovi čelovodnici saslužuju u otvorenoj i drskoj pljačci resursa zajednice. I ne samo to već najopasniju i najgoru kancerogenu infrastrukturu, infrastrukturu mamutskih 400 KV dalekovoda kanibalski uguravaju u svete i najzaštićenije prostore. Prije par dana direktor JPNPCG, sa Cetinja – koje je šćapila i pregazila električna zmija, zakoevitezao za pomoć da se isplate plate parkadžijama. Zašto da im država daje plate? Samo bucajući karte na Durmitoru zarade 3.000.000. Kolika je zarada od čuvanja šarana po Podgorici? Jedno ribolovno društvo sa 10 zaposlenih završiće posao čuvanja šarana i to treba prepustiti njima a NP Skadarsko jezero ukinuti. NP Lovćen treba nazvati NP TERNA dalekovod i žičare. NP Prokletije preimenovati u NP Drvośečenije prokletog drveta.

No nemaština parkadžijcima ne smeta da landaraju po Evropi po sajmovima, iako ne znaju jezika, iako su im metode promocije jad i čemer, iako dijele papirnate letke kvaliteta džaka za cementa, iako ne znaju ni šta promovišu, iako TOCG to radi mnogo bolje… Sve je to mlaćenje međunarodnih dnevnica i turistička rekreacija političkih uhljeba. Ovo čemer preduzeće ima više zapošljenih nego željezara a proizvodi isto što i željezara. NIŠTA.

Sva zarada JPNPCG je sa Durmitora. Tako najsiromašniji tj Žabljak, Šavnik itd izdržavaju 500 pijavica iz: Cetinja, Nikšića, Podgorice, Kolašina, Ulcinja, Budve, Plava, Berana, Zete, Bijelog Polja itd itd. JPNPCG nema potrebu za više od 30 službenika. I nek svako izdržava svoje. Zato je JPNPCG kanibalsko preduzeće.

Do dana današnjeg se ne zna, i već godinu dana ne dostavljaju odgovor na zahtjev na pristup informacijama, o rezultatima parnice sa gdinom Radonjićem. Jesu li izgubili parnicu? Jesu li isplatili kao naknadu štete iznos od 920.000 eura ili nijesu? Koliko su isplatili zakupcu restorana na Crnom jezeru za paljevinu restorana? Ko je odgovoran? Ko je kažnjen? Ko je odgovoran za omogućavanje divlje gradnje u najzaštićenijoj zoni Crnog jezera? To je direktor JPNPCG – ili neko drugi. Ovim aktivnostima se omogućuju milionski profiti kriminalcima, divljim graditeljima, promoviše korupcija i minira vladavina prava. Ko je odgovoran za śeče u parku i u buffer zonama parka? Upravo direktor JPNPCG, drvośeče i drvokradice ali i policija i tužioci. A ko siječe šumu u parku? Prikašini. Koliko stabala je pošečeno, 170, ili 350, ili 500? Ne znaju. Ko je procesuiran? Niko. Ko je osuđen? Niko. Da li se šuma daje da bi se podmitili glasači na izborima? Na ovo sve moraju parkadžije da daju odgovore a kako ih neće dati, jer je sistem totalno korumpiran i truo, jedino rješenje je ukidanje Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i drugačija organizacija zaštite prostora koji je pod neposrednom državnom pažnjom.

Ukidanjem JPNPCG odjednom se država oslobađa milionskog iznosa socijalne pomoći eko gagricama i to stanovništvo usmjerava u koristan radni proces. Time će se obesmisliti bilo kakvo pogansko korišćenje i eksploatacija zaštićenog dobra, politička korupcija i političke manipulacije glasovima a zajedničko dobro se stavlja na uživanje naroda i za naučna istraživanja.

Ali ovo može učiniti samo nekorumpirana državna administracija a ova sadašnja je potonula do guše u blato nepotizma, privilegija i korupcije. Tako će se nastaviti taljiganje seljačkih tribuna iz naših zabiti dok se prirodne atrakcije ne pretvore u prah i same sebe ne obezvrijede pa time i nestane potreba za zaštitom. To već imamo slikovitim pretvaranjem Crnog jezera u kanalizaciju i septičku rupu, Skadarsko je već septička jama, Lovćen gradilište dalekovoda, žičara i baraka a Prokletije će uskoro „spasonosnom“ śečom biti spašene od šumskog života a na radost lokalnih drvoprerađivača, zaštitnika prirode, medijske falange, šumskih inspektora i ostalih državnih krvopija.

 

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9908

Objavio dana ožu 19 2024. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN