Tivatsko književno ljeto 2023.

Književom večeri Damira Karakaša đe je predstavljena njegova najnovija knjiga „Potop“ svečano je otvoreno Tivatsko književno ljeto 2023.

Direktorica Gradske biblioteke Vesna Barbić kazala je da je program pripremljen u saradnji sa Centrom za kulturu i JU Muzej i galerija.

„Rasporedili smo pet programa u jednom ritmu za koji smo se trudili da ne bude zgusnut, jer Tivat je bogat kulturnim dešavanjima, a željeli smo da damo naš mali, ali kvalitetan, doprinos. Zamislili smo da Tivatsko kulturno ljeto bude presjek najinteresantnijih književnih događanja u regionu“, kazala je Barbić.

Predsjednik opštine Željko Komnenović pohvalio napore najmlađe kulturne ustanove u gradu, da knjigu i čitanje stavi u prvi plan.

„To je nešto što zaista upotpunjuje kulturni život Tivta, to je ono što smo i zamislili u trenutku kada smo razmišljali o osnivanju ovakve ustanove. Sama činjenica da već dvije godine u uzastopno organizuju Tivatsko književno ljeto koje okuplja najznačajnije stvaraoce regiona, dovoljno govori o pravcu koji su oni zacrtali i naravno, i ne samo tokom ljeta, nego tokom čitave godine. Popularizacija čitanja, popularizacija knjige i razne akcije koje sprovode, književne večeri i akcije poklanjanja knjiga, to je nešto na što su se Tivćani već navikli i rado se odazivaju svim tim akcijama i aktivnostima” kazao je Komnenović.

Glavni urednik izdanja Miomir Abović govorio je o programu Tivatskog kulturnog ljeta rekavši da ga otvaraju gostovanjem sjajnog hrvatskog pisca Damira Karakaša kada će biti predstavljen njegov roman “Potop”.

“Sedam dana poslije Karakaša, 7. jula, dolazi Robert Perišić, opet jedan od velikih regionalnih pisaca, hrvatskih, pa onda i regionalnih. On je vjerovatno i najpoznatiji po seriji “Područje bez signala” koja je rađen po njegovoj knjizi. On je postao poznat kada je dobio nagradu Jutarnjeg lista za roman “Naš čovjek na terenu”. To je takozvana stvarnosna proza koja tretira ovaj naš, kako ga mi zovemo, tranzicioni period, tranzicije društva” kaže Abović.

Tokom književnog ljeta publici u Tivtu će se predstaviti i pisac koji dolazi iz Bosne,  Damir Uzunović koji će predstaviti roman “Ja sam”.

“Pored njih, 11. avgusta tivatskoj publici će se predstaviti i Dragana Lisić. To je ljubavna poezija, bliskija ženskoj publici. Dragana je postdiplomac na Filološkom fakultetu u Novom Sadu”, kazao je Abović.

Za kraj, 13. avgusta, tivatskoj publici će se ponovo predstaviti Josip Tripović, sa knjigom “Mala Dolores”, za šta iz Biblioteke ističu da su posebno ponosni što će u svom program imati Bokelja, Novljanina Josipa Tripovića.

Dizajn za sav promotivni materijal uradila je Dragana Kordić Nikolić, a Muzička škola Tivat će za promociju Damira Karakaša obezbijediti instrument.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9706

Objavio dana srp 3 2023. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN