„The Clash“ na Trgu pjesnika

U utorak, 11. jula, sa početkom u 21 čas nastavlja se program ovogodišnjeg Trga pjesnika. Na Trgu će biti čitana zbirka poezije Dragana Boškovića „The Clash“.

Govoreći o radu na zbirci, Bošković ističe: „The Clash je nastao iz jednog, nazovimo ga tako, meta-ličnog iskustva, iz svih gena kulture, rokenrola i moje lektire. Ako nam je kultura omogućila da vidimo, čujemo, pišemo, čulno osećamo i sanjamo – što je opšte mesto savremene epistemologije – onda je to iskustvo jedino i samo naše lično iskustvo. Sve što kulturno jesam, sve kulturno moje, sakupljeno je u Clash-u (Eliot bi bio ponosan na ovog pesnika!)”.

Sonja Milovanović je o zbirci zapisala: „The Clash, peta pesnička knjiga Dragana Boškovića, različitim legitimacijama nemira ‘potencijalnog’ pesnika i savremenog trenutka, u spletu rokenrola, filma, stripa, religije govori koliko nam razumljivim jezikom toliko i jezikom pomerenosti, svedočeći da jedino tako, na domaku stvari, u neiskazivim milinama nastaje poezija. Jer poezija, kao ni lutalice, kao ni ljubav, nema svoje mesto, ona je bezdomna, ali traje, ima svoj tok. I samo dok teku reči i iznova pale sveće nastaje drugi, treći, i ko zna koji nastavak kada bih pesnika, nastaje zora pesme, jutro moje Bogorodice, trijumf početka. Sve je tu, i ujedno daleko, a permanentni sukob legitimacija ove knjige, kao izuzetnog pesničkog ostvarenja našeg vremena.“

Dragan Bošković je rođen 1970. godine u Beogradu. Magistrirao je i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Profesor je savremene srpske književnosti na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Objavio je naučne knjige: “Islednik, svedok, priča: Istražni postupci u Peščaniku i Grobnici za Borisa Davidoviča Danila Kiša” (2004); “Tekstualno (ne)svesno Grobnice za Borisa Davidoviča”(2008); “Zablude modernizma” (2010); “Zablude čitanja” (2016). Poetske radove objavlјuje od 1995. u domaćim i inostranim periodičnim publikacijama i pjesničkim zbornicima. Nagrade: „Matićev šal”, „Brankova nagrada”, „Branko Ćopić”. Prevođen je na polјski, češki, slovenački, španski, japanski i engleski jezik.        Pjesničke knjige, koje je objavio su: “Odisej–kataloška priča” (koautor Saša Ilić) (1998), “Vrtoglavica, laž i Vavilon od kartona” (1998), “U jednom telu” (2003), “Isaija” (2006), “Otac” (2013) i “The Clash” (2016).

Performans čitanja poezije, pod nazivom “The Vocal Clash”, izvode: Dragan Bošković – Džo Stramer, Aleksandra Stojanović – Toper Hedon, Slavica Nikolić – Pol Simonon, Danica Savić – Mik Džouns.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5740

Objavio dana srp 11 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN