Temerut

Propali projekat izgradnje barskog vrtića svojevrsna je mikrokozma sistema u kojem trenutno živimo. Na djelo smo istovremeno viđeli: slabost i nedosljednost rada institucija, formalnu demokratiju, nemilosrdno povlađivanje krupnom kapitalu, linijaško novinarstvo kao i domete narodnog bunta. Sva drskost i nadmenost narodnih predstavnika u Opštini je izazvala odlučno negodovanje koje na kraju preinači glupu odluku o izgradnji vrtića koja bi donijela daleko više štete nego koristi.

Namjera je bila da se vrtić umetne u dvorište koje koriste čak tri škole u Baru: Gimnazija Niko Rolović, Ekonomska škola kao i OŠ Blažo Jokov Orlandić. Ova zamisao opstaje čak deset, dok do njene realizacije nije ni pokušano da se dođe sve dosad. da skratimo priču: po svim mogućim propisima bi postojanje još jedne vaspitne institucije bilo preopterećenje za postojeće dvorište. Štaviše, ova bi odluka bila pogubna po saobraćaj pošto je na koju izlazi projektovani vrtić jedna od najprometnijih u Baru u kojoj redovno dolazi do zakrčenja saobraćaja.

prvobitno i planirano stanje

Jedini način na koji je ovaj ovako glup projekat mogao dobiti zeleno svjetlo je da se javne rasprave održe u ustaljenom maniru -tako što će prisutnih biti zbog namjerne manjkave obaviještenost. Neka da je izgradnjom trebalo oteti dobar dio dvorišta ovih škola i dati ga čak četvrtoj vaspitnoj instituciji, već to upravo treba izvršiti na mjestu đe je najprometniji saobraćaj u Baru. Međutim, bitna je navodna plemenita namjera da pomažemo đeci a još je’projekat’ usvojen još 2009. godine te da niko nije imao primjedbi na javnoj raspravi na kojoj nikog bilo nije!

 

Međutim, ono što duši od čovjeka gradonačelniku Raičeviću promaklo da reče jeste da će se sadašnji vrtić Vukosava Ivanović Mašanović u Baru rušiti i mjesto njega biti izgrađena sedmospratnica sa 40 stanova, što je predviđeno DUP-om “Topolica 1”, zona E, koji je izmijenjen 2009. Odnosno, nekome se vrši namještanja posla, u politici poznato još i kao ‘otvaranje novih radnih mjesta’, kako bi se jedna predškolska institucija pošenula radi prodaje stanova. Štaviše, ni Ministarstvo prosvjete nije znalo da postojeći vrtić treba da se ruši dok nijesu dok im MoRT to nije obznanio.

Ono što se očito desilo je da preduzeće koje treba gradi sedmospratnicu konačno ‘krenuo posao’ te gradska uprava, koja će imati direktne koristi je riješilo da brže-bolje napravi novi vrtić kako bi što neośetnije uklonila postojeći. Sve to još pod plaštom plemenitosti i dobročinstva – i siti vuci i ovce na broju! Ali odjednom izbi niokle izazov pred Barski odred Demokratske partije socijalista – peticija koju je u kratkom roku potpisalo preko 4 hiljade ljudi. Pored toga, jedan dio odbornika vlasti je podržava. Ništa, pravimo se suzdržani – možda će proć. Pošalji radnike u šest ujutro – niko neće viđet navići će se. Pušti učenike gimnazije koji plaču – proći će ih. Rašćeraj ih i kidaj stotinu stabala, jer čepresi se ne grade u gradu, što reče Ksenija Popović. Pa ko ima da se pobuni kad radimo nešto tako divno?

Ukoliko se vi snebivate da date ikakav odgovor na narodno mišljenje u vidu peticije koju je u kratkom roku potpisalo preko 4 hiljade građana grada od 16 hiljada stanovnika – izabrali ste pogrešan posao. Lagati da je minorna śeča stotinjak stabala i uporedo obećavati sadnju više od hiljadu sadnica, kad se po projektu vidi da ih nemate đe, je kao da iz očiju hoćete da kradete. Na prvu ste krivinu pokazali da ne predstavljate narod, što znači da ne predstavljate ništa. Jedini izuzetak unutar te lokalne vlasti je BiramBar. Oni su podržali građansku peticiju čije je neispunjavanje dovelo do štete koja se vrlo lako mogla izbjeći.

Protest je vid izražavanja nezadovoljstva koji je u ovom slučaju jedini preostali ali ne i za plemenito rukovodstvo opštine Bar – koje je umjesto da ovo pažljivo razmotri u ovome viđelo političku djelatnost! A vala sve ti prosto ali kad jedna politička partija, i to još ona koja čini vlast, počne da se žali da je nešto ispolitizovano. Pa politička partija maltene sve ispolitizuje i to na najjeftiniji mogući način! Vladajuća partija ne može da naloži pravljenje ma i jedne klupe da sebi ne upišu nekoji politički bod za naredne izbore. Pritom je potpuno nebitno što ona konkretno ne vrši tu djelatnost koju sebi pripisuje u zaslugu nego je finansira iz ‘narodnih resursa’. Njena cjelokupna djelatnost je politizovanje svakog doprinosa društvenoj stvarnosti.

Barski protest, koji je opstao ovako dugo i još uvijek traje uspio je da pokaže da narodna volja nije mrtva i ostvario malo očekivan rezultat. Po šamarima koje je kao funkcioner pretrpio  Temerut Raičević – čovjek bi rekao da se  sa mjesta neće pomjerit. Pristao je čak da sprovodi gradnju vrtića uz policijske kordone misleći da će slomit volju naroda! Čak i kad je došlo do śeče sile od stotinu stabala, rušenja amfiteatra udaren kamen temeljac – nije došlo do sumnje u sopstvene snage! Pored načinjene ogromne štete, za koju niko snositi odgovornost, i sramotno upornog pokušaja da se predškolska institucija gradi uz policijske kordone, svi temeruti se i dalje tvrdo drže svog položaja tvrdeći kako njihova dobra namjera nije prepoznata. Jedino je utješno što došlo do obustave gradnje, ali je zapanjujuće da je ovoliko trebalo da bu dip. Za poštovanje je da se Barani nijesu zadovoljili trenutnim ishodom već nastoje da pritisnu Opštinu da nađe shodno mjesto za gradnju vrtića, pošto osnovano očekuju da će se namjerno izgradnja ovakva institucije u nedogled odlagati.

Barani su pokazali da oni znaju šta treba činjet čak i kad institucije ne znaju svoj posao. Viđeli smo na djelu je jedini model gradske kulture koji na moralan i održiv način uključuje cijelo društvo. Ovo je pozitivan model protesta koji svojim razložnim zahtjevima i požrtvovanim zalaganjem treba da bude uzor svakome u Crnoj Gori smatra da treba javno nezadovoljstvo. 

 

Mato Kankaraš

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6806

Objavio dana velj 28 2019. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN