Tarot karte

Tarot je tajanstveni špil karata nepoznatog porijekla. Ove karte stare su bar šest vjekova i neposredni su prethodnici današnjih karata za igranje. Tokom mnogih generacija likovi prikazani na ovim kartama prošli su kroz dosta promjena. To što i danas, uprkos postojanju karata za igranje kojima se uglavnom služimo, koristimo stare tarot karte potvrda je njihove životnosti i mudrosti. U Srednjoj Evropi ove se starinske karte još uvijek koriste za proricanje sudbine. Međutim, tarot je u Americi tek nedavno ponovo skrenuo pažnju na sebe. Kao neki čudnovati likovi koji nas iznenada zaskoče u snovima, tako i tarot zahtijeva našu pažnju.

Putovanje kroz tarot karte prevashodno je putovanje u naše sopstvene dubine. Sa čim god da se sretnemo tokom  našeg puta, to je uglavnom jedan vid našeg najdubljeg, i najvišeg, sopstva, stoga što nam tarot karte, potekle u vremenu kada su tajanstveno i iracionalno bili mnogo stvarniji nego danas, pružaju čvrsti most ka staroj mudrosti naših najdubljih bića.  A nova mudrost upravo je jedna od najvećih potreba našeg vremena – mudrost da razriješimo naše lične poteškoće i mudrost da pronađemo kreativne odgovore na univerzalna pitanja sa kojima se svi suočavamo.

Kao i naše savremene karte tako i tarot karte imaju četiri znaka ili “boje” sa po deset brojčanih karata.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1006

Objavio dana pro 28 2010. u kategoriji Uvjerenja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN