Svjetskog dana Roma u KIC-u

Demokratski romski centar iz Podgorice u čast Svjetskog dana Roma organizovaće u saradnji sa KIC-om „Budo Tomović“ otvaranje izložbe radova Slobodana Boba Lalovića i Ivana Toskića.

U poneđeljak, 8.aprila u izložbenom holu KIC-a izložbu će otvoriti publicista Dragan Popadić u 18:30 i trajaće do 14.aprila.

Nakon zvaničnog otvaranja izložbe u Multimedijalnoj sali KIC-a od 19 sati književno veče prirediće Ivan Toskić.

 

Slobodan Bobo Lalović je rođen u Podgorici 1976.godine. Završio je Osnovnu školu “Musa Burzan” i Srednju školu “Marko Radević”. Studirao je na Građevinskom i Pravnom fakultetu u Podgorici. Njegovo zanimanje za strip je počelo veoma rano, u predškolskom uzrastu je čitajući stripove pokušavao i da ih nacrta. Prvi kompletan strip je nacrtao u šestom razredu Osnovne škole, a u osmom razredu je imao svog junaka po imenu Jerry Brinner i o njemu je nacrtao strip u tom periodu. U srednjoj školi je nacrtao strip “Vlahone” u kojem je glavni junak bio njegov profesor matematike. Kao srednjoškolac 1995. učestovao na takmičenju đe je svoju školu predstavljao iz predmeta Slobodoručno crtanje i likovna umjetnost. Od 2015. godine redovni je učesnik na Balkanskim smotrama stripa (Beograd, Kragujevački pobednik, Leskovačka škola stripa, Balkansko prvenstvo u Makedoniji) i na tim skupovima je učesnik na kolektivnim izložbama na kojima su zastupljeni balkanski strip stvaraoci. Prije par godina je radio ilustracije za neki manje poznati magazin iz Francuske. Njegovi radovi u formi kratkog stripa su objavljeni u Hrvatskoj, strip-magazin StripOs iz Osijeka i u Beogradu, Helly Cherry Web Magazine.

Povodom Svjetskog dana Roma planira da nacrta dvadeset i dva crteža na temu života romskog naroda u Crnoj Gori. Smatra se dovoljno kompetentnim za tako nešto jer je dobar dio svog života proveo upravo pored Roma na pijaci gdje je prodavao pomažući ocu, a i danas to radi kad ima vremena. Živi i radi u Podgorici.

Ivan Toskić je rođen 1959.godine u Pirotu. Osnovnu školu je završio u Beloj Palanci, a Srednju elektrotehničku školu i Mašinski fakultet u Nišu. Od 2000.godine živi i radi u Crnoj Gori gdje je postao direktor prve romske nevladine organizacije „Demokratski romski centar“. Organizacija na čijem je čelu realizovala je mnogo projekata iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, poboljšanja zdravstvenog položaja Roma, informisanja. Bio je urednik i voditelj radijskih emisija na Radiju Antena M, Radiju Cetinje, Radiju Svetigora, a radio je i uređivao televizijske emisije pod nazivom „Romi govore“ na televiziji „Vijesti“. Od 2013. urednik je radijske emisije na radiju Tivat „Trag duše“. Autor je knjige „Stari zanati Roma u Crnoj Gori“, zatim knjige poezije “Trag duše” i “Donesi mi na poklon sunčan dan”, a zajedno sa direktorom radija Tivat Draganom Popadićem i prve zbirke poezije za djecu na romskom i crnogorskom jeziku „Što se mjesec ne bi jeo“. Bavi se slikarstvom i dosad je imao tri samostalne izložbe u Tivtu, Nikšiću i Cetinju.

Više info : Ivan Toskić 069 325 091

Istim povodom Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovaće 8.aprila u Velikoj sali KIC-a u 12 sati izvođenje predstave “Da sam neko ko vlada planetom” (3+) čiji tekst i režiju potpisuje Radojica Stanković i koji se u ulozi Šante Pante pojavljuje u predstavi. Cilj predstave je isticanje važnosti tolerancije, jednakosti, poštovanja ljudskih prava kao jednog od osnovnih stubova evropskog sistema vrijednosti.

 

Više info – Ramiz Šahman,

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava 069 308 624

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7055

Objavio dana tra 7 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN