Svjetski dan pozorišta

U poneđeljak, 27. marta, u pozorištima širom svijeta biće obilježen Svjetski dan pozorišta.

Od 1962. godine, Međunarodni pozorišni institut (International Theatre Institute) organizuje obilježavanje Svjetskog dana pozorišta na dan kada je otvoren Teatar nacija u Parizu – 27. marta.

Svjetski dan pozorišta je prilika za pozorišne profesionalce da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koje proizilazi iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno, to je i prilika za podsjećanje na doprinos pozorišne umjetnosti u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu.

Svake godine 27. marta pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica, organizuju razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda. Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima.
Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. Ove godine poruku je napisala francuska filmska i pozorišna glumica Izabel Iper.

Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće izvedena predstava “Učene žene” od Molijera (Jean-Baptiste Poquelin Molière), u režiji Jagoša Markovića. Prije početka predstave, poruku Izabel Iper pročitaće glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Andrea Mugoša.

Svjetski dan teatra Gradsko pozorište obilježiće gostovanjem nove predstave „Čuvari tvog poštenja“, Borisa Liješevića, u ponedjeljak u 20 sati u sali Centra za kulturu u Tivtu. Poruku koju je ove godine za 27. mart napisala slavna francuska glumica Izabel Iper, pred početak predstave pročitaće Branka Femić.

Iper se u poruci osvrnula na istorijat obilježavanja ovog važnog teatarskog praznika, ali i objasnila šta njoj danas znači pozorište i koliku važnost ima u društvu u kojem živimo.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5457

Objavio dana ožu 26 2017. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN