SVIJET UMJETNIČKIH PROFESIJA – DRAMA I POZORIŠTE

Monografija „Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište“ svoje ključno polazište ima u potrebi da se definišu različite profesije u dramskim umjetnostima i njihova uloga u nastanku pozorišne predstave i pozorišta kao organizacije/institucije. Na taj način determiniše se umjetničko i stručno polje koje profesije grade, a kroz njihov pregled objašnjavamo sinkretički karakter pozorišta kao njegovo glavno određenje. Monografija indirektno mapira crnogorsko, jugoslovensko i svjetsko pozorište kroz odabrane primjere autora i saradnika, umjetnika i teoretičara. 

UČESNICI:
Janko Ljumović, autor
MODERATOR:
Aleksandar Jovanović, diplomac pozorišne režije

Janko Ljumović je vanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Univerzitet Crne Gore. Diplomirao i magistrirao pozorišnu i radio produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Učesnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih konferencija, producent i urednik niza projekata iz oblasti scenskih umjetnosti, medija, menadžmenta u kulturi i kulturne politike. Od 2008. do 2015. godine bio je direktor Crnogorskog narodnog pozorišta i ministar kulture u Vladi Crne Gore od 2016. do 2017. godine. Autor je, kourednik i urednik deset knjiga i publikacija. Član je Savjeta Leksikografskog centra i Instituta za jezik i književnost „Petar II Petrović Njegoš“ CANU.

Razgovor će se obaviti 6. sep. 2020 u 22:00h na krovnoj terasi KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8510

Objavio dana ruj 5 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN