Sve jedni te isti

Šetajući Podgoricom primijetila sam kod stare zgrade Vlade skulpturu koja je postavljena u čast desetogodišnjice obnove nezavisnosti. Obično kada čujem da je neko umjetničko djelo vezano za politički kontekst, potrudim se da zaboravim da sam to čula jer se po pravilu radi o mediokritetskoj tvorevini. Neko ko želi da bude slavan a nema originalnu ideju pronađe političku vezu i njegov mali ego doživi satisfakciju. Međutim, skulptura Mitra Živkovića se ispostavila kao fantastičan presjek crnogorske stvarnosti.

oro

Francisko Goja je slikao porodične portrete ondašnjih aristokrata, ukrasivši njihova odijela tako da niko od naručioca nije primijetio bolno iskrene i karikaturalne ekspresije lica. Živković je po istom principu uradio svoju skulpturu ,,Crnogorsko oro”. Lica svih osam Crnogoraca izgledaju istovjetno. Njih osmorica se čvrsto drže u kolu.

Sve se isti vrte.

Trenutno najviša skulptura u Crnoj Gori je zapravo ogledalo najniže istine o Crnoj Gori.  Doduše, ne možemo pouzdano znati da li je ta pet i po metara visoka skulptura najviša ikada napravljena u Crnoj Gori, kao što su to neki mediji predstavili, zato što je Kameni grad našeg najvećeg živog vajara Ratka Vulanovića davno ”uklonjen” iz Nikšića.

Ne znam da li je Živković svjesno uobličio najnižu istinu o Crnoj Gori ili je pak nesvjesno postao ”oruđe Boga” kao nekadašnji srednjevjekovni umjetnici. U svakom slučaju, kreirao je precizan portret našeg doba.

Milica Kankaraš

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5028

Objavio dana srp 25 2016. u kategoriji Komentar, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN