Susret sa gitarskim duom Pippo Corvino & Mahan Mirarab

Pozivamo medije na susret sa renomiranim gitarskim duom Pippo Corvino & Mahan Mirarab koji će u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro – JAM 2019” nastupiti 12.aprila u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegro (Tivat) u 20 sati i 13.aprila u KIC-u “Budo Tomović” u 19 sati. 

Pippo Corvino i Mahan Mirarab imaju slične muzičke i kulturne korijene. Džez, poliritmija, sankcije ili rat, su neka od zajedničkih iskustava. Nakon što su se upoznali u Beču 2017, počeli su da sviraju i stvaraju specifičan stil muzike, koji osvjetljava njihova slična iskustva. Stvarajući jedinstven akustični zvuk, oni pokušavaju da se izmaknu od tipičnih izvođačkih normi, i da ostave dovoljno mjesta i mogućnosti slušaocima da uhvate složene detalje lijepih zvukovnih tesktura koje dvije akustične gitare mogu da kreiraju. Maksimalnom upotrebom prostorne akustike, prava magija se događa kada se izmiješaju frekvencije najlonskih “fretless” i čeličnih žica gitare.

 

Filip Gavranović (1988, Pula SFRJ), profesionalno pozant po svom umjetničkom imenu Pippo Corvino, počeo je da svira gitaru kao devetogodišnjak. Nakon što je završio osnovnu i srednju muzičku školu u Podgorici, upisao je Muzičku akademiju na Cetinju, da bi nakon dvije godine odustao i odselio u Grac, Austrija, i započeo studije na Univerzitetu umjetnosti, odsjek džez gitara, u klasi profesora Guido Jeszenszky; Bačelor diplomu je dobio 2014, a Master 2017. Od 2010 godine, pored solo projekata, Pippo sarađuje sa brojnim muzičarima, među kojima posebno mjesto imaju Angela Tröndle, Nataša Mirković, Morten Ramsbøl, Anıl Bilgen, Mahan Mirarab, Elina Viļuma, Cinzia Catania i drugi. Pored svih koncerata i projekata sa mnogim muzičarima i ansamblima, najvažniji su njegovi instrumentalni albumi “Growing Wings” (2013), “The Parting of the Ways” (2015) and “Another World (2018). U istom redu stoje i radovi koje je ostvario u saradnji sa drugim muzičarima: “Come to Light” (2016) sa pjevačicom Cinzia Catania, “How Far Is the Moon” (2016) sa kontrabasistom Mortenom Ramsbølom i pijanistom Anılom Bilgenom, sa kojima je gostovao na JAM 2017. i “Getting Out of the Envelopes” (2017)  sa Ángelom Tröndle.

 

Mahan Mirarab je iranski gitarista i kompozitor koji živi u Beču. Proveo je mnogo godina učeći o persijskoj muzici i tradicionalnim zvukovima i kulturama zemalja, kao što su arapske, afričke, turske, kurdske muzike, oplemenjujući istovremeno svoje vještine u džezu. Posebno je specijalizovao miješanje orijentalnog mikrotonalnog sistema sa džezom. Kada se preselio u Evropu 2009. postao je hvaljeni muzičar na evropskoj muzičkoj sceni. Učestvovao je u brojnim projektima svjetske i džez muzike kao izvođač; takođe je komponovao muziku za razne bendove, pozorište i film. Producirao je četiri albuma do sada: “Persian Side of Jazz”, “Choub”, “Sehrang”, i najnoviji “Derakht” sa svojim trijom “Golnar & Mahan”.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7086

Objavio dana tra 11 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN