Šumska mafija – igra bula i kaluđer kolo šareno  II

Majdani pijeska za drvoprevaru

Čime je zaslužilo selo Njegovuđa da iz nje 2015 danima ne izbijaju ministar Ivanović, g. Brajović, g. Simović, njihove tevabije i medijska čeketala? Telalili su o „poslu vijeka“, otvaranju šegare, peletare i fabrike durmitorskih kuća i zaposlenju mnogo gorštaka. Pohvalna priča ali sve bilo je magla. Ni peleta, ni fabrike durmitorskih kuća, ni zapošljavanja. Nekada, Njegovuđa im je bila za sprdnju dok je u njoj postojala stara ogromna pilana i drvoprerada. Ali, kad im je zazvečala sitnina u džepovima nijesi ih, junače, mogao išćerati iz Njegovuđe. Zli jezici kažu da je g.Toskanelo bio dobar 50.000. Vizionarsko preduzeće koje protežira ova meraklijska grupa je Pelengija trejd iz Bijelog Polja. U Žabljaku je registrovano preduzeće sa istim imenom, isti je vlasnik a upravnik je g. Jokić, na pola radnog vremena. Preko žiro računa im nije prešao jedan jedini euro.

Pomenuti projekat je pomognut od Abu Dabi fonda sa 1.350.000 eura, od Opštine Žabljak poduprti su sa svom infrastrukturom u vrijednosti oko 500.000, za zapošljavanje šklapiše 200.000, trafo-stanica itd. Ministarstvo šumarstva gurka s leđa i 2019. godine Pelengija trejd iz Bijelog Polja, a ne onaj istoimeni Pelengija trejd iz Žabljaka, dobija koncesiju za sve šume na teritoriji ove opštine.

Žabljačko preduzeće nema nijednog zaposlenog Žabljačanina.

U Njegovuđi su dahije zgromile najmoderniju pilanu u bivšoj Jugoslaviji (imala je čak i parno grijanje hala, komore za sušenje, visok stepen prerade drveta itd), zatim prodali Grku Karapidisu sve pa je i on bankrotirao i ostavio radnike na goloj ledini. Sada preko Bjelopoljca Pelengije izvlače zeleno zlato a jedinu korist imaju pirane u lokalnoj samoupravi kojima su bacili mrve sa stola.

Abu Dabi drvoprerada u Njegovuđi ima jedan objekat

Eksploatator zelenog zlata je uveo u šume tešku mehanizaciju kojom ih puštoši, doveo strane radnike, a gorštacima je oteta i mogućnost da zarade makar od izvlačenja drveta zapregom. Proizveden je egzodus naroda, bijela kuga, demografski slom i ekonomska propast. Samo 16 je dimova u selima oko Njegovuđe. In memoriam, velika pilana u Njegovuđi je po privatizaciji bila potpuno u vlasništvu radnika i dahije su je survali u stečaj radi duga od 8.000 eura. Karapidis bros je platio par miliona pa i on u sunovrat. Da nijesu mađije? Zavisi od mađioničara. Kad Pelengir krčmi onda sve ide ko po loju. Uprava za šume podijeli čak 600 ogrijeva, 4.500 m3. Ko se ogrijao na 7 metara kubnih četinarske šume? Samo da vareniku vare nema od čega. Jasno je da je ogrijev maskenbal i da mi šumom, šumom, šumom a šuma drumom,drumom, drumom.

Crnogorska drvoprerada je sistemski uništena radom resora šumarstva te nesposobnošću kapetana crnogorske ekonomije.

Dodatni razlog su domaće kleptomanske, halapljive i nezajažljive, elite odlučivanja jer se pravi, brzi, veliki ekstra šićari ostvaruju na burgijama u koncesionim śečama. Državne glođaje i šumske mafioze nije interesovao stvarni rad i stvarna drvoprerada već samo driblanje i šklapanje kroz koncesione ekstraprofite. Tako su radili i drugdje sa prostorom i sa svakom mogućom sirovinom. Zarada se ostvaruje samo eksploatacijom i preprodajom sirovine čime je Crna Gora pretvorena u afričku koloniju sa svim posljedicama bijede stanovništva koje živi u blizini resursa, opštom nerazvijenošću i eventualnom prekrađom zarade od najnižeg stepena prerade.

U trci za prošlogodišnje koncesije prvi tender je poništen zato što jedan ponuđač (Konzorcijum Š.) nije imao ispravnu ponudu! Normalno je da se neispravna ponuda odbaci i koncesije podijele prema pristiglim ponudama. Ođe ne! Šumske dahije  su poništile tender i raspisale novi! Skandalozna namještaljka, kupleraj šumski, bez ikakve reakcije pravne države jer država ne postoji kao nezavisna institucija, država se stopila sa mafijaškim mehanizmom. Na novom, drugom, tenderu više nije bilo namještenog konzorcijuma već su se članovi konzorcijuma pojavili pojedinačno. Jasno je sve mazanje i podmazivanje mehanizma. Zašto je prvi konkurs bio nevažeći a drugi važeći? Zašto gilipterska Privredna komora odlučuje o dodjeli šumskih sirovina a ne pojavljuje se u dodjeli koncesija za druge sirovine, ugalj, naftu itd? Šumska mafija je bila uvela opskurnu Privrednu komoru u odlučivanje o koncesijama za šume. Na drugom tenderu Privredna komora je opravdano izbačena iz odlučivanja ali sve ovo mlataranje pokazuje neozbiljnost institucija države i ozbiljnost rada šumske mafije.

Već je druga godina kako Ministar Simović obećava novi sistem brige o šumama i drvopreradi. Iliti, starom terminologijom rečeno, jedan od dahija, beg Simović, obećava novi sistem raubovanja šumskih resursa jer su se, kao, opametili. Prazna puška. Ove pirane i zulumćari neće ništa mijenjati jer ih ne interesuje drvoprerada, ni ekologija, ni država, ni patriotizam, već šićar. Sufliraju im nekompetentne državne elite koje su neodgovorne, raspamećene i pijane od privilegija i političkog teatra. Tako posrćemo pod teretom njihove lukavštine i neznanije tragajući za načinima da zaustavimo razuzdane terevenke vrhuške kojima nikad kraja.

 

 

Darko Stijepović  

Centar za razvoj Durmitora

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7870

Objavio dana stu 21 2019. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN