Šumska mafija – igra bula i kaluđer kolo šareno I

za potpalu

Ko bi rekao da će jedna stara banatska pjesma najbolje prikazati crnogorsku šumarsku svakodnevnicu. „Kolo vodi Vasa, ala se talasa, Vasa pored Dese sve se kolo trese…“ Evo suštine crnogorskog šumarstva i drvoprerade. G Ministar Simović kolovođa a usitnili šareno Pelengija trejd (Ratko Pelengić) i Uprava (Nusret Kalač). Kao Ratko siječe i podvriskuje a Nusret ušećerio i nadzoriše. Dok g. Milutin zavodi kolo za Goleš planinu.

Ministarstvo šumarstva se opredijelilo za novi sistem eksploatacije šuma Crne Gore. Radi zajedničkog dobra i optimalnog iskorišćavanja prirodnih resursa države. Na nivou prazne priče i jeftinog politikanstva – da. Šumske kabadahije je uvijek krasio politički patriotizam, bili su živi zaklanici za Crnom Gorom.

Ali patriotizam u ekonomiji nijesu nikad priznavali jer je to valjda ostatak iz mrskog komunizma. Tako su glavari od šumarstva usvojili novi sistem korišćenja šumskog bogatstva a koncesije dadoše ponovo istima, od konjovodca do autolimara. Tako je bivši vođa zaprege iz Bijelog Polja, drug g.Toskanela Ivanovića, dobio u Žabljaku koncesije na svu šumu. Niko drugi ne mogaše.

Sistem raubovanja šuma preko koncesionih šićara uveden je u zemanu efendije Simovića. Grlat je kad obznanjuje novi sistem korišćenja šuma ali su mu koncesije bliže srcu. Godišnje se u CG posiječe preko 1.000.000 m3 šume. Tri četvrtine se spale a ostalo izreže. 24.000 m3 koncesione šume u Žabljaku treba samo pośeći i izrezati i dobija se 2.000.000 eura za najniži stepen prerade. Nije uračunat prorez ali ni lom, tzv sanitar, tzv čišćenje, tzv ogrijevi, krađe. Na običnoj dasci zarada je 2 puta, na lamperiji 10 puta a na stolici 40 puta. U Kolašinu NEKO ušao u šumski revir, napravio puteve i izvukao 40.000 m3 šume. Taj je samo šumskih puteva morao napraviti desetine kilometara. Kao u onoj reklami: Okle ti gliser, Rade!? Isto je i u pljevaljskim i rožajskim šumama, razvlače i čereče kao pred potop. Jedini krivci su šumari. To je najpokvarenija profesija u CG jer ih je ubjedljivo najviše odgovaralo za kriminal. Kao i sve ostalo u CG i ovo je varka jer su šumari sirotinja i samo najniža karika u šumskim zulumima. Jedino su lokalni stanovnici veća sirotinja jer niti mogu da rade (napr Pelengija doveo Bosance ili pustoši mehanizacijom) niti na drugi način mogu dodirnuti ogromno bogatstvo koje se nalazi oko njih.

Vlada Crne Gore je prošle godine ograničila izvoz šume da bi pomogli drvopreradu i ogrijali stanovništvo za jednu godinu. Tako se strateški razmišlja – za jednu godinu. A onda kroz 4 mjeseca se omogući izvoz drveta i to jamska građa. Izvoz trupaca, ćepanica, paleta i kovražina u količini od 250 m3. Zvanična informacija iz Ministarstva. Kasnije su ograničili izvoz okoraka i pilotine. Zato što se ovaj nusproizvod prodaje u Albaniji za 50 eura m3 a domaći biznismeni to isto otkupljuju za 5 eura m3. Tako se voda okreće na vodenicu svojih pajtaša peletara pa čak i zarada od otpada oduzima od naroda.

Od nekadašnje drvoprerade crnogorske (Šik Velimir Jakić, Javorak, IN Marko  Radović, Šik Bor, itd, itd do u beskraj) danas ne postoji ni preduzeće koje bi bilo u stanju da napravi najobičniju stolicu. A nekad je Javorak iz Nikšića prodavao Francuzima stilski namještaj Luj XIV. Patriota Simović, ministar šumski, briži o drvopreradi u Crnoj Gori decenijama. Rezultat je potpuni debakl. G. Ivanović, exministar šumski, je obnavljao čatrnje kralja Nikole i šićario na Abu Dabi fondu i raubovanju crnogorskih šuma. A obadva pajtaša su šićar efendije na koncesijama šumskim. U ratu bi bili ratni liferanti. Predratno preduzeće „Varda“ je bar nešto ostavljalo narodu a ovi oguliše i kožu sa leđa. Od zelene zlatne sirovine sada koristi imaju samo šumska mafija i koncesioni zulumćari. Nema razlike od Afrike i kolonijalne pljačke resursa.

Hvalisanje ograničavanjem izvoza šumske sirovine u okolne zemlje jeste  lažna briga za šume i drvopreradu i pokazuje nedostatak strategijskog razmišljanja te jeftinu demagogiju. Interes šumske mafije je da spriječi gazdovanje skupocjenom sirovinom na način koji je uspostavljen u cijeloj Evropi đe jedna institucija obavlja sve poslove od uzgoja šume do izvoza šume na šumski lager a radi koristi za državu i za razvoj drvoprerade. Očekujmo nastavak marifetluka šumarske mafije, jeftine činovničke doskočice i zulumćare u crnogorskim šumama a sve kroz obijesno i vratolomno dodjeljivanje koncesija na šume. Tako nastavljaju igrati bula i kaluđer kolo šareno.

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7839

Objavio dana stu 17 2019. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN