„Sumrak bogova“ u Budvi

U srijedu, 4. avgusta, sa početkom u 21 čas, na sceni između crkava biće izvedena predstava „Sumrak bogova“, po tekstu Ivora Martinića, zasnovanom na istoimenom filmu Lukina Viskontija, a u režiji Jagoša Markovića. Predstava je produkcija Beogradskog dramskog pozorišta.

Na sajtu BDP-a je zapisano: “Ivor Martinić poštuje, u specifičnoj dramaturškoj stilizaciji čuvenog filma Lukina Viskontija (1969), vremenski slijed moralnog sunovrata, a političkog uspona i bogaćenja porodice Fon Ašenbek (aluzija na čuvenu porodicu Krup), koji počinje paljenjem Rajhstaga 1933. godine, a završava se u Noći dugih noževa 1934. Sve je spojeno, bolje rečeno svedeno u jednu sablasnu, makabričnu noć proslave pada stare Njemačke i rađanja nacizma. Uglađena rođendanska proslava prerasta u brutalnu, krvavu ′igru stolica′, u kojoj u svakom krugu neko ispadne, tačnije izgubi život, a maske civilizacijske nadgradnje (skrupule, empatija, samokontrola) ubrzano spadaju, otkrivajući istinski smisao, u krajnjoj slici, ove bestijalne igre moći.”

Reditelj Jagoš Marković o trećoj saradnji s BDP-om kaže: „Moramo svjedočiti, moramo jedni drugima kazati – da ne bismo pomislili da je sve u redu, da ne bismo utrnuli. E, zato ’Sumrak bogova’.”

Na sajtu BDP-a, o predstavi je zapisano: “Nacizam u Nemačkoj postepeno cveta, stara aristokratija bespovratno propada, a vodeća mesta u državi, polako ali sigurno, preuzima Hitlerova Nacional-socijalistička partija. Od momenta kada je izgorela zgrada Rajhstaga, pa sve do ozloglašene noći dugih noževa, komad prati raslojavanja i sukobe unutar nacističkog društva, ali prije svega kroz sliku moralne erozije jedne elitne porodice i njihovog ponašanju u novim istorijskim okolnostima. Reč je o komadu koji osim kritike beskrupoloznih pojedinaca, analizira i društvo koje olako, pre svega nečinjenjem, kapitulira pred totalitarnom vizijom sveta.”

Režiju, adaptaciju, scenografiju i izbor muzike je uradio Jagoš Marković, jezičku adaptaciju Živana Rašković, kostimografiju Bojana Nikitović, a scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

U predstavi igraju: Slobodan Boda Ninković, Branka Katić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić.

Predstava je na programu i u četvrtak, 5. avgusta, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8927

Objavio dana kol 4 2021. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN