Šumari mafijaši

Ponovo je uhvaćen jedan šumar, R.A., u reonu Kutska rijeka, Zeletin, koji je odgovoran za nestanak 280 m3 šume, vrijednost 18.500 eura. Prije koji mjesec je uhvaćen još jedan šumar u Kolašinu zbog nestanka 7.000 m3 šume. Dok žandari provaljuju u kuće po Primorju u potrazi za hajducima, začudo, nijednom nijesu spec. jedinice korišćene za hapšenje najkorumpiranije i najopasnije profesije u državi – a to su šumari. Šumari su, kaže statistika ugledne gospode, tuž. Stankovića, sud. Medenice i pravdoljubca min. Pažina, najkorumpiranija profesija jer je njih najviše osuđeno za korupciju. Pažin, Stanković i Medenica se zaista žestoko bore protiv ove pošasti jer niko granu ne može ośeći a da mu oni ne stave lisičine na ruke. Oni pune tamnice ovim gangsterima i pripemaju, uz pomoć EU, reformu pravosuđa radi drakonskog kažnjavanja ovih šumskih štetočina. Opasnije je deset šumara za državu nego udruženi Kominterna, CIA i Vatikan. Prema medijima, postoji udružena mafija šumara koji ojadiše državu dok ih državni borci za pravdu ne pohvataju u spektakularnim akcijama hajdučije. Ako hoćemo zaista pravu sliku sve treba naglavačke obrnuti – niti su šumari opasnost za šume, niti su povezani kao šumarska mafija, niti mogu obaviti kolosalne poslove eksploatacije (krađe i prekrađe) šume za šta ih optužuju – prava čuma su medenice, pažini i stankovići jer oni čuvaju leđa šumskom bašibozuku i šumskim hajducima. Šumari su žrtvena jagnjad koja treba da zamijene prave dahije da ih prikriju i da se javni odijum sruči na šumare a ne na establišment šerifski i mafiju u njemu etabliranu. Kada se šef neke Područne jedinice (PJ) Uprave za šume pojavio kao odgovorni lik za izostanak nadzora, i štetu, u šumama?

Svaki kubik ukradene šume (i po 10.000 m3) prošao je ispod nosa šefa šumskog gazdinstva i on se nikad ne zapita odakle vri ova šuma.

Hiljade kamionskih tansporta ulazi i izlazi u njihove gazdinske jedinice a oni to bajagi ne vide. Tužilac kolašinski se prenemaže i ne pita ga kako obneviđe za hiljade vozila koja zamiču u šume kojim gazdujete.

Zadnja šumska pohara 7.000 m3 u Kolašinu izazva manje prašine nego sagorela drača i kukrica po kršima oko Podgorice. Požari u travuljini su interesantniji od urnisanja 420.000 m2 šume na Jezerinama ili od

5.000 m2 na ušću Morače u Skadarsko jezero ili prekrađe u svim šumskim gazdinstvima u Crnoj Gori.

Novi direktor Uprave za šume je izjavio u jednoj tv emisiji da sve što je bilo prije njega nije njegova briga. Ako je bilo krađe i lopovluka on je tu nemoćan. On će da podvuče crtu pa će od njega da teče med i mlijeko. Kako je moguće to izjaviti u zemlji koja ima ijednu institucija, imalo javnog morala? Jasno, u ovakvoj konstelaciji odnosa političke moći on ne samo da neće utvrditi ogromne śeče ni u jednoj PJ Uprave za šume nego niko iz Kolašinske PJ Uprave za šume, da ne pominjemo glavne likove i saučesnike koje svi znaju, neće odgovarati za očigledno udruživanje za arčenje državnih šuma u Kolašinu. Odgovaraće samo šumari.

Preveliki su profiti šumske mafije napr kroz koncesiona mešetarenja da bi dozvolila održivo gazdovanje šumama i napuštanje sistema koncesione pljačke šumskog blaga. Samo jedan od elemenata koncesione hajdučije jeste koncesioni ekstraprofit. Najmanje 50% ekstraprofita je na razlici osnovne cijene drveta datog u koncesiju prvom i drugom ponuđaču. Prošle godine prvi ponuđač u PJ Žabljak plaćao je 20 eura za 1m3 a drugi 32 eura za 1m3 drvne mase. Prvi ponuđač je dobio 17.000 m3 a drugi 7.000 m3. Samo ekstraprofit na razlici u cijeni je bio 340.000 eura. Pretpostavimo da je isto i u drugim opštinama, njih 14, pa ćemo doći do cifre od oko 5.000.000 eura kojom su ministarske glođaje i njihovi izvođači radova omastili brke samo kroz razlike u koncesionim naknadama. U Pljevaljskim šumama Vektra Jakić može da siječe po 140.000 m3 (kao smanjeno na 80.000). U Rožajama 50.000 m3 itd tj u drugim opštinama još više nego u Žabljaku, pa je ekstraprofit još veći. Ostale prevare su u kontroli sječe, sječa i izvoz iz šume uz same puteve, kvalitet i izbor šume, marifetluci sa nagorelom šumom (3e za 1m3), krediti za nepostojeće drvoprerađivačke pogone, novac za lažni regionalni razvoj, pomoć za zapošljavanje u lažnim projektima, šklapanje kroz neplaćanje koncesija pijeska, neplaćanje vode, priključaka na trafostanice itd.

Đe su tu šumari sa platama od 220 eura? Bilo koji od njih koji je pokušao da zaustavi čerečenje šuma i ovaj kupleraj zaustavljen je u tužilaštvu i izbačen sa posla. Neki šumari nađu svoje malo mjesto da prežive u lancu mafijaške strukture ali se samo njihova imena i njihova profesija pojavljuju u medijima i samo njih gone crnogorske zvijezde pravosudne grand parade, Stankovići, Pažini i Medenice. Prave lopine ne dospijevaju u medije jer ih štite trule daske svojim crnim pelerinama.

Nijesu za ogromnu poharu crnogorskih šuma krivi lugari već činovnici Uprave za šume koji se prave nevješti, Ministar šumarstva koja pokriva poharu države, inspektori tužni klovnovi, zadrigli tužioci koji prikrivaju, mediji koji osuđuju šumare a praktično štite mafijaše, ofucane sudske trule daske i korumpirani političari. Šumska hobotnica ima svoje pipke svuda kao i svaka prava mafija. A najlakše je šumara osuditi.

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5921

Objavio dana pro 5 2017. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN