STIJOVIĆ IDE KONCESIONIM STAZAMA IVANOVIĆA I SIMOVIĆA

Stara vlada je imala svoju šumarsku politiku koja se nije pokazala dobra u mnogo dimenzija. Očekivanje od nove vlade je bilo da napravi otklon od retrogradne politike, pogrešnih strategija i korupcije kao i da ubrza neka pozitivna kretanja koje je činila stara administracija, Novi apostoli su se tako predstavili građanima.

Očekivalo se slobodno tržište za nabavku sirovine, razvoj drvoprerade i ravnomjerni regionalni investicioni zamah. Ne lezi vraže, dugo očekivani  konkurs Uprave za šume za dodjelu koncesija je u slovo prekopiran konkurs bivših šumskih dahija. Ista meta, isto odstojanje i isti korisnici šuma, uz nemogućnost bilo kog novog investitora, osim već poznatih igrača i njihovih binjektaša da se lakše uzjaše.

Ranije se znalo ko kome zauzvrat pravi kuću, ko kome kupuje kola, ko plaća ljetovanja i zimovanja, pa sad ostaje nepoznanica kome će ići ”predviđena sredstva”, jer se u praksi ništa nije promijenilo. Novi državni predvodnici su naslijedili staru politiku dodjele drvne mase privilegisanim ”privrednicima”, grubo gazeći slobodu tržišta, predizborna obećanja, regionalnu razvojnu politiku ali i egzistenciju ljudi koji se bave ovim poslom i urnišući lokalne ekonomije đe se nalazi zeleni resurs.

Zašto drvna masa nije dostupna svima, već samo izabranim i lojalnim vlasti, dok ostali mogu da gledaju i gladuju, pitanje je nakon nedavne objave konkursa. Uslovi konkursa već crtaju nove- stare koncesionare koji godinama nemilosrdno arče šumske resurse uz enormno bogatstvo a najviši dometi znanja su im bili da razlikuju naftu od benzina.

Ministarstvo je podnijelo krivičnu prijavu protiv nepomenika koji je, kako u Plavu tvrde, počinio više krivičnih djela uz direktnu štetu opštinskom i državnom budžetu. Hoće li isto ministarstvo i Uprava za šume prihvatiti njegovu ponudu na konkursu uz potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak?

U poslednjih petnest godina država je uvela ”pravilo” da se drvna masa dodjeljuje na osnovu broja zaposlenih radnika iz prošle godine, pa su npr kao zaposleni prijavljivani pokojnici, a po stečenim koncesijama pravo se ostvarilo u sledećoj godini na osnovu realnog zaposlenja sa minimalnim porezima i doprinosima. Za ovih par decenija uništeni su svi drvni kombinati koje je imala Crna Gora. Njih deset je zbrisano sa lica zemlje i sa mape privrednika iako su bili privatizovani. A kao produkt modernog korišćenja šuma (kolonijalne afričke eksploatacije) imamo nekoliko privilegovanih koji su i ovog puta uspjeli da prevare sirotinju i da nastave liberalnim drumom g Ivanovića i Simovica. Ne treba da čudi u cijeloj priči o koncesijama i šumoprevarama uloga ministra Stijovića, čovjeka iz branše šumarske, eksperta za biomasu u FODEMO projektu koji je vodio exministar Simović. To je ista pređa. Svima onima koji su očekivali realne i poštene uslove rada mora biti jasno – nastavljamo liberalnim, kolonijalnim, afričkim stopama bivših dahija i daćemo koncesije onim hajducima protiv kojih se podnose krivične prijave.

 

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8996

Objavio dana kol 15 2021. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN