Stevan Koprivca v.d. direktora Gradskog pozorišta

Pozorišni savjet Gradskog pozorišta za vršioca dužnosti direktora ove teatarske kuće imenovao je dramskog pisca Stevana Koprivicu. Savjet u sastavu: Nina Redžepagić (predsjednica), Marijana Papić, Davor Dragojević, Julija Milačić-Petrović i Elida Korać, ovu odluku donio je na sjednici održanoj danas, 4. oktobra, u prostorijama Gradskog pozorišta.

 

Do izbora direktora, ugledni dramaturg, scenarista i profesor Stevan Koprivica, obavljaće ovu dužnost umjesto Nele Savković-Vukčević, koja je podnijela ostavku na ovu funkciju, zamijenivši je poslaničkom u državnom parlamentu.

 

Stevan Koprivica rođen je 1959. u Kotoru. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Herceg Novom. Diplomirao je dramaturgiju 1983. na FDU u Beogradu, u klasi  Ratka Đurovića i Slobodana Selenića. Po diplomiranju bio je urednik dramskog programa na RTV Titograd i zamjenik glavnog i odgovornog urednika Kulturno umjetničkog programa TV Titograd. Zatim je radio kao profesionalni dramski pisac i scenarista bez institicunialnog angažmana, potom kao dramaturg, pa direktor Malog pozorišta „Duško Radović“ u Beogradu, u dva mandata. Nakon toga bio je dramaturg pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu. Od 2000. godine u zvanju docenta primljen je na FDU Beograd, đe je sada redovni profesor, a  bio je i šef Katedre za dramaturgiju u tri mandata. Predavao je na Katedri za dramaturgiju na FDU Cetinje. Bio je predsjednik Savjeta Beogradskog dramskog pozorišta u jednom mandatu, predsjednik Savjeta pozorišta „Boško Buha“ u jednom mandatu i predsjednik Savjeta Crnogorskog narodnog pozorišta“, takođe, u jednom mandatu.

Jedan je od osnivača Festivala pozorišta za djecu u Kotoru, đe je bio višegodišnji umjetnički direktor. Bio je u osnivačkom timu Jugoslovenskog festivala filmske režije u Hereceg Novom, kasnije Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, đe je bio i višegodišnji predsjednik Savjeta. Bio je direktor JUK Herceg fest u Herceg Novom đe je podnio ostavku prije isteka punog mandata. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju dvije Sterijine – za dramatizaciju „Bašte slezove boje“ i originalni dramski tekst „Bokeški d mol“; te nagrade Festivala pozorišta za djecu u Kotoru za tekst „Novela od ljubavi“ Gradskog pozorišta iz Podgorice, đe je osvojio i nagradu publike za najbolju predstavu „Modro blago“ (po motivima romana Dušana Kostića) takođe Gradskog pozorišta iz Podgorice… Autor je više od trideset izvedenih pozorišnih komada, nekoliko TV serija i scenarija za dugometražne igrane filmove.

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7729

Objavio dana lis 5 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN