SPONA u KIC-u

Prvi put na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, podgoričkoj publici predstaviće se sastav SPONA – Dušan Popović Lipovac.

Premijerni nastup biće organizovan u poneđeljak, 2.septembra, sa početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan.

“Spona” je muzički sastav čija ideja je fuzija balkanske muzike sa elementima flamenka. Sastavljena je od šest članova među kojima su: Dušan Popović Lipovac (gitara), Sara Kutlešić (klavir), Radost Galonja Krtinić (glas), Katarina Radivojević (perkusije), Bojan Krtinić (klarinet/perkusije) i David Sič (bas/kontrabas) i ima za cilj da spoji elemenete dvije muzičke tradicije područja koja dijele sličnu istoriju.

Repertoar se sastoji od izvornih pjesama Srbije, Crne Gore, Makedonije, preko sevdaha do španskih ritmova inspirisanih rumbom, tangosom, buleriasom. Ovaj sastav karakteriše moćan zvuk, prepoznatljive melodije i harmonije bliske narodima sa balkanskog i iberijskog poluostrva.

 

Dušan Popović Lipovac je gitarista, kompozitor i autor skripti za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a muzičku akademiju u Novom Sadu. Godine 2014. je izabran kao jedan od 50 stipendista ruske vlade za ljetnju školu Internacionalnog festivala Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu đe proučava jermensko, vizantijsko i rano hrišćansko pjevanje u autentičnom modu. Iste godine upisuje Master studije muzičkog istraživanja u Mursiji, Španija. Tamo započinje master rad na temu Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom koji je poslužio kao osnova za njegovu kompozitorsku djelatnost. Iz tog rada proistekao je album Refleksije iz Mediterana koji izvodi sa svojim sastavom Spona. Godine 2017. udružuje se sa Stefanom Ilićem i započinje projekat Kalem.

 

Nakon Podgorice, sastav će 3. septembra nastupiti na Petrovac jazz festivalu.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7612

Objavio dana kol 27 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN