Solistički koncert violiniste Viktora Hutera

Solistički koncert mladog crnogorskog violiniste Viktora Hutera biće održan u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” u četvrtak, 16.februara, u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice u 19 sati.

Na programu su djela Johana Sebastijana Baha (Partita za solo violinu br. 1), Sergeja Prokofjeva (Sonata za solo violinu), Ežena Isaija (Sonata za solo violinu br. 2) i Džona Koriljana (Kaprici crvene violin – u originalu The Red Violin Caprices).

Violinista Viktor Huter je rođen 2003. godine, na Cetinju. Od ranog djetinjstva je pokazao istančan sluh i interesovanje za muziku. U rodnom Cetinju je pohađao nižu muzičku školu u klasi violinistkinje Tanje Bogdanović. Sa trinaest godina upisao je srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, đe je violinu učio u klasi Vilija Ferdinandija i Marka Simovića. Sa šesnaest godina je upisao studije violine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Vujadina Krivokapića.

Do sada je učestvovao na dvadesetak muzičkih festivala i takmičenja i mahom osvajao prve nagrade. Od brojnih nagrada izdvajaju se: Specijalna lira na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2018, Treća nagrada na takmičenju “Whitgift International Music Competition” u Londonu 2019, i nagradu “Laureat” na takmičenju “Polyhymnia” u Skoplju 2019. godine.

Duži niz godina je stipendista Ministarstva prosvjete, a prošle godine je osvojio nagradu iz “Fonda za talente”.

Stalni je član orkestra “Mirko Petrović” pod vođstvom dirigenta Radovana Papovića, sa kojim je nastupao i kao solista.

Usavršavao se kod brojnih eminentnih muzičkih umjetnika kao što su: Stefan Milenković, Arkadij Vinokurov, Anton Martinov, Ivo Stankov, Vujadin Krivokapić, Vitalij Gulijčuk, Romolo Đesi, Mikhail Bereznjicki, Aleksej Molčanov i Julio Marić. Redovni je učesnik Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, Ivanova korita, u okviru kojih je nastupao kao član kamernih dua i trija i kamernog orkestra na završnim koncertima na Cetinju i u Podgorici.

Od dosadašnjih muzičkih iskustava Viktor izdvaja koncerte koje je imao kao član klavirskog trija “Aeternum” (Viktor Huter, Petar Popović i Sari Šaćiri) iz klase za kamernu muziku Petra Obradovića 2019. godine, u okviru ciklusa “Mladi talenti” KIC-a “Budo Tomović” i u Ministarstvu kulture na Cetinju u organizaciji Matice crnogorske. Prošlog juna je učestvovao u revijalnom koncertu “Praznik muzike uz mlade talente”, prvom online muzičkom programu, koji su organizovali KIC “Budo Tomović” i Francuski institut povodom obilježavanja Praznika muzike (21. jun).

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9574

Objavio dana velj 13 2023. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN