Solistički koncert pijaniste Sima Šiševića

Solistički koncert nagrađivanog crnogorskog pijaniste Sima Šiševića biće održan u okviru ciklusa “Mladi talenti” u srijedu, 4.maja, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati.

Program koncerta činiće djela: Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova (Preludijum op.23 br. 4 u D-duru, Preludijum op.23 br. 2 u B-duru, Preludijum op.23 br. 10 u Ges-duru), Nikolaja Karloviča Metnera (Sonata Uspomena iz prvog ciklusa “Zaboravljeni motivi” Op.38 br.1, u a-molu), Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina (Dvije poeme op.32, Poema u Fis-duru br.1, Poema u D-duru br.2), Kloda Debisija (Preludijum “Potonula katedrala” br.10, iz prve sveske preludijuma) i Sergeja Sergejeviča Prokofjeva (Sonata br.3 op.28, u a-molu).

Pijanista Simo Šišević (1999. Podgorica) je student magistarskih studija na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu (Royal College of Music). Osnovno muzičko obrazovanje je stekao u ŠOMO “Petar II Petrović – Njegoš u Baru, u klasi mr Maje Basarab, đe je dobio priznanje “Đak generacije” i nagradu “Luča”. Nastavio je školovanje u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” đe je maturirao u klasi Anke Asanović 2017. godine. Osnovne studije klavira upisao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, u klasi britanskog pijaniste Gordona Fergus-Tomsona i pedagoga Džona Berna. Uz studije klavira pohađao je i studije dirigovanja i kompozicije i diplomirao sa najvišimo cjenama 2021. godine. Ubrzo zatim upisao je postdiplomske studije na istom konzervatorijumu i dobio stipendiju da studira u klasi poznatog ruskog pijaniste i pedagoga Borisa Bermanana “Accademia del Riddoto” u Italiji.

Šišević je osvojio brojne nagrade na pijanističkim takmičenjima od kojih se izdvajaju:

2022 – Treća nagradana “London Classical Music Competition” u Ujedinjenom Kraljevstvu            

2021 – Druga nagrada na “Orbetello International Piano Competition” u Italiji            

2021 – Treća nagrada na “Carles and Sofia International Piano Competition” u Španiji            

2017 – Zlatna lira na Muzičkom festival mladih Crne Gore

2016 – Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju Petar Gaci u Skadru, sa učešćem na koncertu pobjednika

2016 – Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju u Tivtu

2015 – Specijalna nagrada na “Windsor International competition” u Londonu

2015 – Srebrna lira na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Herceg Novom 2013 – Prva (Apsolutna) nagrada “Academy Award 2013” – Internacionalno takmičenje u Rimu, sa učešćem na gala koncertu pobjednika

2013 – Zlatna lira na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Herceg Novom.

Učestvovao je na festivalima savremene klavirske muzike „Fortepiano“ u Podgorici (2014 – 2016), i „Vikend savremenog klavira“ u Parizu na Konzervatorijumu „Frederik Šopen“, na završnom koncertu UŠMB “Vasa Pavić” povodom jubileja 70. godina postojanja škole (Mocartov koncert za klavir i orkestar u D duru, K40, 2017), festivalima RCM i “Clara Schuman’s s Circle” (2019), na Novogodišnjem koncertu Tamare Rađenović (sopran) u Kotoru (2018), na manifestaciji “Crnogorska kulturna simfonija “ u Ambasadi Crne Gore u Londonu, ljetnjim festivalima Kotor Art, Barski Ljetopis, Budva Grad Teatar, i radionicama i koncertima Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima.

Šišević je stipendista Opštine Bar, Ministarstva prosvjete Crne Gore, Glavnog grada Podgorica, Gradske opštine Golubovci i Global Ports Holding Port of Adria – Bar, kao i Fondacije Zetland, “Studio 106 Art Gallery”, “The Henry Wood Trust” i “The Katheelen Trust” iz Velike Britanije, PAM CG, Ministarstva kulture Crne Gore.

Zajedno sa violinistom Lukom Perazićem i violončelistom Kostom Popovićem, Simo je osnovao klavirski trio “Birziminium” sa kojim je nastupio u KIC-u “Budo Tomović, u Sali Ministarstva kulture Crne Gore na Cetinju i na festivalu Kotor Art (2019).

Pohađao je majstorske kurseve kod uglednih međunarodnih pijanista: Dmitri Aleksejev, Tatjana Sarkisova, Boris Kraljević, Lajhfrid Horst, Jurij Kot, Đulijo Potenca, Gabriele Baldoči, Jan Jones, Vladimir Bočkarjov, Tatjana Prelević, Vanesa Latarće, Endrju Zolinski, Đulijano Mazokante, Anton Martinov, Saša Muzikanto, Norma Fišer, Dina Parahina i drugi.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9303

Objavio dana svi 3 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN