Solistički koncert Bogdana Asanovića

Podgorička publika biće u prilici da 23. decembra čuje djela Hajdna, Bramsa i Parta u izvođenju violončeliste Bogdana Asanovića, u KIC-u „Budo Tomović”. Koncert će početi u 20 časova a uz Asanovića će nastupati Luka Đačić (klavirska pratnja) i kamerni orkestar Muzičke akademije sa Cetinja i Srednje Muzičke škole za talente „Andre Navara” u sastavu: Milena Petković, Vukica Rašović, Emrah Lekiq – violina I; Danilo Bujišić, Aksa Murati, Ardit Lika – violina II; Emin Nisić, Elena Peruničić, Lejla Rujović – viola i Stefan Lazarević, Jana Vukosavović, Teodora Uskoković – violončelo.

Bogdan Asanović je rođen 1988. godine u Podgorici, gdje je sa četiri godine počeo da uči violončelo kod svog oca Alekse Asanovića u Muzičkoj školi „Andre Navara”. Diplomirao je u klasi njemačke violončelistkinje Tess Remy-Schumacher na Univerzitetu Centralna Oklahoma (UCO). Tokom studija, aktivno je učestvovao u UCO Outreach programu u sklopu kojeg je svake nedjelje posjećivao lokalne osnovne i srednje škole gdje je držao časove violončela i bio asistent u nastavi. Nakon što je diplomirao  na Akademiji u Oklahomi 2012. godine, u avgustu iste godine, Asanović je primljen na poziciju Asistenta na Texas Tech University – odsjek violončelo, gdje uz punu stipendiju započinje magistarske studije u klasi profesora Jeffrey Lastrapes-a. Bio je član Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra Lubeka (Teksas) gdje je imao priliku da nastupa sa eminentnim muzičarima iz SAD-a. Asanović je nastupao i u master klasama sa svjetski poznatim violončelistima kao što su: Steven Isserlis, Tilmann Wick, Peter Stumpf, Alexander Rudin i Julie Albers. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. U Školi za muzičke talente „Andre Navara“ u Podgorici radi kao profesor violončela, kamerne muzike i orkestra. Od novembra 2016. angažovan je kao saradnik na predmetu violončelo na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5315

Objavio dana pro 22 2016. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN