Soba za umiranje

Knjiga dr Gorana Sekulovića “Soba za umiranje” biće promovisana u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2018” u srijedu, 5.decembra u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 18 sati.

 

Uz autora o knjizi će govoriti književnici Marijan Mašo Miljić i Zoran Raonić.

 

“Roman ’’Soba za umiranje’’ vremenski obuhvata nekoliko posljednjih časova u životu savremenog intelektualca provedenih u putovanju vozom na relaciji Beograd-Bar. U tom vremenski kratkom ali misaono, personalno, egzistencijalno, porodično, emotivno i istorijski vrlo dinamičnom, zgusnutom, mozaičnom, isprepletenom, složenom i bogatom periodu bivstvovanja, glavni lik romana suočava se sa svijetom na više životnih i stvaralačkih planova od trenutka saznanja da boluje od najteže bolesti do dolaska u rodnu Crnu Goru đe želi da se završi njegov život. On se kao u čudesnom magnovenju i otkrovenju prepušta reminiscencijama, sjećanjima i uspomenama iz đetinjstva i rane mladosti, ali i spoznajama iz duhovne i materijalne povijesti svoga rodnog grada i zavičajne mu domovinske i otadžbinske Crne Gore. Iznad svega kao u bunilu iznosi i registruje, metodom nabrajanja i skladištenja, mnoštvo imena ljudi, mjesta, gradova, ulica, kuća, artefakata…, koji su povijesno i ljudski oblikovali i njega i nacionalnu i društvenu zajednicu kojoj pripada.’’ prof. dr Novak Kilibarda

 

Goran Sekulović književnik, filozof, esejista, teoretičar društva, novinar i publicista je rođen 1958.godine u Titogradu (Podgorici). Doktor je pravnih i političkih nauka i magistar čiste filozofije. Stalno je zaposlen kao odgovorni urednik lista crnogorskih prosvjetnih, kulturnih i naučnih radnika „Prosvjetni rad“. Do sada je objavio sljedeće zbirke poezije: „Kamen raste“, „Muk muči“, „Negrad“, „Suvomeđ“, „Balada o modernom ratniku“, „Nježnost iz predgrađa“, „Čekajući smrt“, „Kuća što se njiše“; haiku-zbirku „Među trskama“, „Among roods“ (dvojezično izdanje); zbirke poezije za đecu „Čudionica“ i „Iz zoološkog vrta“; knjige pripovjedaka „Ruska kuća“, „Samoubica“, „Ruske priče“; esejističko – meditativnu prozu „Mrkas“ i zbirku poteske proze „Biće je biće“, više priča i pripovjedaka u književnim časopisima i listovima, a na nekoliko književnih konkursa je imao otkupljene i nagrađene priče. Sekulović je prevođen na engleski, japanski, slovenački, bugarski, makedonski i poljski jezik. Zastupljen je u Antologiji evropske i crnogorske haiku-poezije. Autor je većeg broja studija i članaka iz filozofije literature, književne kritike i esejistike o djelima Njegoša, Iva Andrića, Danila Kiša, Miodraga Bulatovića, Janka Đonovića, Marka Miljanova… 

Jedan je od autora knjige “Premijer pobjedničkog duha”, pored Jovana Stamatovića. Ova knjiga prati šest godina rada Đukanovića, kao prvog premijera prve “demokratske” Vlade u Crnoj Gori, koja je formirana nakon pobjede na prvim višestranačkim izborima u toj republici nakon pada komunizma.

Knjigu je izdalo tada državno Novinsko javno preduzeće Pobjeda, uoči parlamentarnih izbora 1996. godine, kada je DPS osvojio 49,9 odsto glasova od izašlih birača, pobijedivši koaliciju Slavka Perovica i Novaka Kilibarde- Narodna sloga.

Osim knjige “Premijer pobjedničkog duha”, Sekulović je autor još tri propagandističke knjige o Đukanoviću: “Enigma jedne harizme: prilog crnogorskom samoosvješćenju” (1998), “Đukanović: jedan odgovor na crnogorsko pitanje i drugi politički eseji” (2001) i “Milo, ‘oćemo koš!” (2002).

Ostale knjige štampalo je Društvo za očuvanje baštine sa Cetinja.

Treba napomenuti da su sve četiri knjige objavljene uoči parlamentarnih izbora, kada je pobjeda Đukanovića i DPS-a bila neizvjesna zbog tadašnjih društvenopolitičkih previranja i stvaranja novih političkih blokova.

Knjigu “Enigma jedne harizme” mnogi crnogorski pisci smatraju kao nastavak prve knjige, objavljene dvije godine ranije, a štampana je uoči parlamentarnih izbora nakon cijepanja DPS-a, na kojim je Đukanović (sa koalicionim partnerima) pobijedio dotadašnjeg saveznika Momira Bulatovića (SNP):

Preostale dvije knjige objavljene su u vrijeme kada Đukanović prelazi sa srpske na crnogorsku retoriku.

Prva “Đukanović: Jedan odgovor na crnogorsko pitanje”, izlazi u godini kada DPS (kao i SDP) na parlamentarnim izborima nije osvojio dovoljnu većinu. Zbog toga su izbori ponovljeni naredne godine kada je DPS (sa širom koalicijom) osvojio većinu, a uoči tog događaja izlazi Sekulovićeva nova knjiga o Đukanoviću “Milo, ‘oćemo koš!”.

Ta knjiga govori o predsjedniku DPS-a kao “junaku podgoričkih grafita”.

Takođe, Sekulović je svojevremeno od Ministarstva prosvjete, dok je na njegovom čelu Slavoljub Stijepović, dobio 300 eura   “zbog teškog materijalnog stanja”. Na spisku iz 2014. su pored njega bili i Nikola Fabris (viceguverner Centralne banke Crne Gore i profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta), Vladimir Keković, pojedini direktori škola.

Objavio je još tridesetak knjiga iz politikologije, filozofije, crnogorske istorijske i duhovne baštine, sociologije i publicistike, a u periodici preko pedeset naučnih članaka i oko dvjesta priloga raznovrsnog stvaralačkog karaktera. Učestvovao je na brojnim naučnim skupovima. Vanredni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU).

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6556

Objavio dana pro 4 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN