Smijeh je izvor zdravlja

Smijanje razdrma mišiće u grudima, stomaku i na ramenima, i predstavlja korisnu vježbu za grudni koš, pluća, dijafragmu, srce, pa čak i jetru. U toku smijanja puls može da poraste sa 60 na 120 otkucaja u minuti, a sistolni krvi pritisak, koji djeluje na zidove arterija, svaki put kad se srce steže može sa normalnih 120 da se popne na 200! Smijeh je jedna vrsta džoginga u mjestu, smatra profesor psihijatrije, Vilijom Fraj Mlađi sa Stanfordskog univerziteta. Poput ostalih tipova vježbanja, napad smijeha pruža dugotrajne koristi. Kad osoba prestane da se smije mišići joj se opuštaju više nego prije smijeha. Puls i krvni pritisak takođe padaju ispod normalnih vrijednosti. To su znaci redukovanog stresa.

U hemijskom smislu, smijeh je stimulativno iskustvo. On podstiče aktivnost većine glavnih fizičkih sistema ljudskog tijela. Ne samo da stimuliše cirkulatorni disajni i mišićni sistem, nego podstiče nervni sistem, mozak i hormonalni sistem. Hemikalije, po svoj prirodi, imaju veliku ulogu u onome što se događa za vijeme smijanja.

Kad se osoba smije njen endokrini sistem (žlijezde koje luče hormone) prelazi u aktivnije stanje. Hipofiza, mala žlijezda u bazi mozga, oslobađa hormon – dopamin, epinerfin i norepinerfin, i kad oni prodru u krvne sudove stimulišu rad srca, druge žlijezde i pluća. Smijeh steže i opušta arterije, a hipofiza podstiče i oslobađanje endorfina i enkefalna, opijata protiv bolova.

Smijeh je naročito koristan za stanje disajnih funkcija, pošto poboljšava ventilaciju – cirkulisanje vazduha kroz te organe.

Smijeh primorava pacijente da kašlju i tako izbacuju sluz nakupljenu zbog bolesti. Smijanje smanjuje količinu vodene pare u plućima i pomaže da se lakše diše.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1085

Objavio dana sij 20 2011. u kategoriji Uvjerenja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN