Sloboda medija u Crnoj Gori

Zapadna civilizacija je u XXI vijeku  Balkan preplavila mnogim medijskim kućama svake vrste.

Ukoliko živite  u Crnoj Gori  imate i tu mogućnost da preko javnih medija gledate i slušate svaku budalu ali ste kao slobodan građanin izgubili  svako pravo da javno saopštite svoje mišljenje o bilo čemu.

Razlog za to su jake stranačke blokade, barikade i cenzure srazmjerne njinom uticaju i moćima. Unutar i mimo njih su i mnoge druge. Jedne smo naslijedili iz prethodnog društvenog uređenja a drugima se  pohrlilo u ropstvo. Tako da se može reći  da je ukupan broj njinih aktivista danas neuporedivo veći  nego sto je ikad bio. Svi žele biti nečiji podanik. Stiže se utisak da  svaka ulica, sokak i selo ima svoju vladu, odnosno, nepisana i posebna pravila puna animoziteta okrenutih protiv  svih drugih ali i zdravog razuma.

Nekada, ako si htio objaviti u novinama neko svoje mišljenje, morao si  paziti je li neko od pomenutih u tekstu  kome rođak ili kum u redakciji, a danas: 1. koje je političke orijentacije; 2. da li radi, kako se to popularno kaže za Udbu i brojne slične službe domaće ili strane; 3. nacionalno opredjeljenje; 4. je li pripadnik Masona, Rotera, Kućnih pomoćnica i sl; 5. da li je za ili protiv države; 6.kom i kakvom klanu se klanja ili čijoj ulici pripada; 7. je li sa sjevera ili juga; 8. je li obrazovan ili je ostao čobanin; 9. lici li imalo na čovjeka ili je potpuni nesoj; 10.prima li mito ili je pošten; 11. hoće li da učini ista ljudski ili je svastočinja; 12. obećava li  lako i laže li;13. poznaješ li ga iz vremena kad ste igrali klikera i košarku; 14. je li slijep na istinu i vidi li išta; 15. radi li po svojoj volji ili kako mu se kaže; 16. je li profesionalac ili folirant; 17. da li ste “upali” u nadležnost nekog dublera ili neke dežurne  “sveznalice”; 18. jeste li ga kad mrko pogledali ili ste mu nekad potpisali mjenicu; 19. je li raspoložen; 20. pita li se i za što;…

Ako ste riješili da o svemu tome prvo dobro razmislite, rezultat je isti kao kad biste sa napisanim tekstom požurili da obijate pragove redakcija. Tekst će svakako ostati neobjavljen, bez obzira na kvalitet, znanje i pismenost, jer vaše mišljenje je uvijek grubo miješanje u nečije nadležnosti.

 Svi oni već godinama unaprijed imaju navrnutu vodu na svoje vodenice i sve čeka spremljeno da se po potrebi pusti  u aktuelnom trenutku na najbolji mogući način. Ukoliko baš za sve nemaju kadar oni angažuju svoje pripremljene dublere koji samo treba da otvaraju usta ili da se potpišu. Sav ostali sadržaj je briga vlasnika redakcije a redakcija opet da krejira radno vrijeme, topli obrok i ostalo.

(Ono sto nam je najpametnije da uradimo je da takve prestanemo čitati, slušati i gledati.)    

 

Tekst pisao: Marko Petrović 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=387

Objavio dana stu 10 2010. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN