“Slike mojih prijatelja” u KIC-u

Izložba radova crnogorskih autora pod nazivom “Slike mojih prijatelja” biće otvorena povodom obilježavanja 30 godina od prve izložbe u Biljardi u četvrtak, 13.decembra, u Galeriji Most u 19 sati.

Izložbu će u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2018” otvoriti sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport mr Nela Savković Vukčević i trajaće do kraja decembra.

Draško Dragaš

U okviru izložbe svoje radove predstaviće: Uroš Tošković, Puro Đurić, Milka Vujović, Filip Janković, Bato Pravilović, Smajo Karailo, Cvetko Lainović, Ratko Odalović, Milo Pavlović, Filip Vučković, Draško Dragaš, Muharem Muratović, Stanko Zečević, Aldeman Ibrahimović, Mujo Jovićević, Nikola Gvozdenović i Ljubo Popović.

“Literarna odrednica izložbe “Slike mojih prijatelja” upućuje nas na humanu dimenziju ljudske komunikacije koja je, u ovom kontekstu, uspostavljena između galerista Branka i Milorada – Bekija Kovačevića i likovnih stvaralaca, između Galerije Most utemeljene na Cetinju, kasnije izmještene u Podgoricu, i eminentnih crnogorskih i stranih umjetnika čija se djela nalaze u njenom fundusu.

Filip Janković

Podsjetimo se da je Galerija Most prva privatna institucija kulture u Crnoj Gori. Ona predstavlja mnogo više od mjesta izlagačke djelatnosti, prodajnog prostora i radionice za opremanje likovnih djela. Od početka svog djelovanja bila je stjecište eminentnih likovnih umjetnika, istoričara umjetnosti, publicista, književnika, dramskih umjetnika, režisera, muzičara i onih koji u umjetnosti traže i nalaze najuzvišenije vrijednosti ljudskog duha. Postala je i mjesto dijaloga o umjetnosti, kreativna radionica i multimedijalna pozornica. Raznovrsni programi, likovne kolonije, izdavačka djelatnost, manifestacije različitog profila, pozorišna produkcija, koncerti, povezivanje različitih kulturnih prostora i sredina na domaćem i internacionalnom nivou, preko 500 samostalnih i kolektivnih izložbi domaćih i stranih autora formirali su, zapravo, jedinstven Centar za kulturu čije je jezgro likovna galerija.

Tri decenije nas dijele od prve izložbe Slika mojih prijatelja realizovane u prijestonom gradu u Biljardi 1988. godine, za koju je Branko Kovačević dobio Trinaestonovembarsku nagradu grada Cetinja. Sa poštovanjem i pijetetom on ju je posvetio prijateljima – slikarima koji su ga uveli u svijet umjetnosti: Gojku Berkuljanu, Milu Pavloviću, Slobodanu Puru Đuriću, Đoku Živkoviću Žigalju…, kao i cetinjskim i crnogorskim umjetnicima koji su ga podržali u njegovom entuzijastičkom angažmanu u domenu valorizovanja svih grana umjetničkog izraza, prije svega likovnog stvaralaštva. Veza Branka Kovačevića sa prijateljima slikarima i slikama prijatelja, dugo traje, riječi su Milana Marovića izrečene na otvaranju prve izložbe, a te veze su, možemo bezrezervno konstatovati, još uvijek čvrste i snažne.

Milo Pavlović

Izložba pod nazivom “Slike mojih prijatelja” kojom se obilježava tri decenije od prve prezentacije galerije Most biće organizovana u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2018”.

Koncipirana je u skladu sa imenom Galerije, kao most koji spaja više generacija umjetnika – slikare različitih likovnih poetika iz Crne Gore i regiona, i predstavlja nešto više od oficijelne ekspozicije. Ona sadrži jednu posebnu notu bliskosti koja nas podsjeća na Volterovu misao da je zapravo prijateljstvo sastavni dio ljudske sreće.”

Ljiljana Zeković,istoričarka umjetnosti

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6584

Objavio dana pro 12 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN