Sirocco na Luštici

Večeras, 9. jula, u devet sati kao druga i zadnja prethodnica ovogodišnjeg festivala Don Brankovih dana muzike u Kotoru nastupiće švedski ansambal muzike svijeta Sirocco (Široko) u prostorima Luštice bay.

ŠIROKO, ansambl muzike svijeta (Švedska)
Sofija Berg-Bem, vokal, zvončići, gitara
Patrik Bone Haramiljo, flamenko gitara, ud 
Hana Stenlund Montan, violončelo
Fredrik Jile, perkusije

 

Sirocco 1 Foto Heike Antoci.jpg

Ansambl Široko (Sirocco) jedan је od najuzbudljivijih švedskih grupa koje promovišu muziku svijeta, uz čije nastupe i interpretacije često stoje atributi dramatično, emocionalno, životno-afirmišuće. Njihova muzika svijeta potiče iz širokog spektra jevrejske tradicionalne muzike, s pjesmama na jevrejskim jezicima i dijalektima, uključujući jevrejsko-njemački jidiš, judeo-španski Ladino, hebrejski i judeo-arapski. Kroz aranžmane drevnih pjesama ansambl uspostavlja kulturološku vezu s muzikom drugih tradicija, prije svega, s flamenkom i južnoameričkom narodnom muzikom. Mnoge jevrejske pjesme koje izvode nastale su u dijaspori, kao rezultat susreta s novom zemljom i kulturom, a neke od njih napisane su prije više od hiljadu godina u Andaluziji, na arapskom jeziku, neke na jidišu, u SAD, krajem 20. vijeka. Svojom interpretacijom, članovi ansambla – pjevačica Sofija Berg-Bem, gitarista i udista Patrik Bone Haramiljo, violončelistkinja Hana Stenlund Montan i perkusionista Fredrik Jile ostvaruju vezu između prošlosti i sadašnjosti različitih mjesta i kultura. Debitantski album Amirimobjavili su 2014. godine u saradnji s muzičarem Jariom Dalalom, nominovanim za Nagradu Gremi, a švedski list „Göteborgsposten“ svrstao ga je u jedan od najboljih snimaka u proteklih deset godina.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7344

Objavio dana srp 9 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN