„Selestina“ na „Grad Teatru“

U neđelju, 18. jula, sa početkom u 21 čas, na sceni između crkava biće izvedena predstava „Selestina“, po motivima romana Fernanda de Rohasa, a u režiji Milana Neškovića. Predstava je koprodukcija  JU „Grad teatar“ Budva i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Premijerno je izvedena na 18. jula, 2019. godine na 33. festivalu „Grad Teatar“, dok je beogradska premijera predstave održana  6. oktobra, iste godine, na sceni „Ljuba Tadić”.

Nataša  Ninković je dobila Godišnju nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta za ulogu Selestine u ovoj predstavi.

Milan Nešković rođen je u Valjevu. Diplomirao je režiju u klasi prof. Nikole Jevtića i prof. Alise Stojanović, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je režirao predstavu Kralj Betajnove Ivana Cankara (2018). U Srbiji i suśednim zemljama postavio je komade (izbor): Švajcarska Petra Mihajlovića (Narodno pozorište RS, Banja Luka), Maestro Milivoja Mlađenovića (Narodno pozorište, Sombor), Uvela ruža Jelene Mijović po B. Stankoviću (Narodno pozorište, Vranje), Prometejev put Dejana Dukovskog (Dorćol plac), Mrešćenje šarana (Atelje 212) i Bela kafa (Narodno pozorište u Beogradu) Aleksandra Popovića, Berlinski zid Željka Hubača (BDP), Šoferi Lasla Vegela (Narodno pozorište, Niš), Kod večite slavine Momčila Nastasijevića (Narodno pozorište u Beogradu), 1915. Branislava Nušića (Kruševačko pozorište), Nedelja, juče, danas, sutra Ognjena Obradovića (BDP), Šine Milene Marković (Gledališče Tartini, Piran, Slovenija), Samoubica Nikolaja Erdmana (Narodno pozorište Sombor), Antigona 1918. Maje Todorović (Srpsko narodno pozorište Novi Sad), Nečista krv Maje Todorović po motivima Bore Stankovića (Narodno pozorište u Beogradu). Postavio je Nušićevu Ožalošćenu porodicu u Teatru Volkov u Jaroslavlju u Rusiji, 2017.

Dobitnik je  Nagrade „Ljubomir Muci Draškić“,  koju dodeljuju glumci (2015).

Bavi se pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Beogradu.

U riječi reditelja, Milan Nešković  je obrazložio svoj izbor ovoga teksta: „Selestina, iako široj javnosti nepoznat, jeste jedan od najvećih španskih romana i samim tim je izazov da se postavi na scenu. S jedne strane, želeli smo da ostanemo verni duhu Španije, a sa druge, da taj srednjovekovni svet transponujemo u savremeno doba. Sam roman otvara niz mogućnosti za savremeno čitanje, ali i niz ograničenja. Naša Selestina je priča o svetu u kom materijalno ima prednost nad svim ostalim, o svetu instant zadovoljstava, o svetu u kom su empatija i iskrene emocije odavno prevaziđena stvar ili ih ironično poseduju oni od kojih to najmanje očekujemo. U podnaslovu romana stoji tragikomedija o Кalistu i Melibeji. To nam je i bila polazna tačka; poigravali smo se stilovima komedije, iz kojih se polako rađa tragedija. Ispostavilo se da je granica tanka, što govori dosta o nama samima, i o svetu u kojem živimo, koji je istovremeno i tragičan i komičan, samo je pitanje iz kog ugla posmatramo.“

Režiju je uradio Milan Nešković, adaptaciju teksta i dramaturgiju Maja Todorović, scenografiju je radila Jasmina Holbus,  kostimografiju Biljana Grgur, koreografiju Ista Stepanov, a kompozitor je Vladimir Pejković.

U predstavi igraju: Nataša Ninković, Aleksandar Đurica, Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Anđelika Simić, Maja Stojanović i Katarina Žutić.

Predstava je na programu i 19. jula, u poneđeljak, sa početkom u 21 čas.       

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8858

Objavio dana srp 17 2021. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN