Repertoar KIC-a za april ’22

Petnaesto izdanje manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2022” koje se ove godine održava pod motom “Balkan Jazz Connections” obilježiće april mjesec u *Srcu kulture grada. Manifestaciju će svečano otvoriti premijerni nastup sedmočlanog vokalno-insrumentalnog sastava MING iz Beograda koji će izvoditi originalne kompozicije i aranžmane u ritmu bibapa i popularnih džez standard iz 1960. i ‘70.godina, a do kraja mjeseca podgoričkoj publici predstaviće se: Gordan Spasovski Trio iz Skoplja, Baturay Yarkin Trio & Nagme Yarkin iz Istanbula, Mimika Orchestra iz Zagreba, kvartet saksofona SUper Sax 4 iz Beograda i podgorički Kuhinjazz. JAM 2022. će se odvijati na nekoliko scena u Podgorici (KIC “Budo Tomović”, Moderna galerija, Njegošev park, Ljetnja scena), a pored Glavnog grada, na mapi našeg festivala su gradovi Cetinje, Bar i Pljevlja. ‘

Žanrovski raznovrstan biće i ovog mjeseca muzički program KIC-a, pa ćemo uz džez, na velikoj sceni 11. aprila podržati Omaž “Crna Gora Merimi Njegomir”, 13. aprila organizovati koncert soprana Đulije Pelingu “Veče romantizma”, a poklon-koncert KIC pop hora Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica“ zakazan je za 18. april.

 

Informativno – edukativni program KIC-a nastaviće sa popularisanjem aktulenih savremenih pisaca, pa će već 1. aprila naša gošća biti poznata njemačka spisateljica Monika Rink. Ugostićemo 13. aprila i popularnog hrvatskog književnika Damira Karakaša koji će publici predstaviti svoj novi roman “Okretište” čija tema je pronalaženje mehanizama za vraćanje povjerenja u ljude uprkos teškoj psihofizičkoj traumi.

Priredićemo u aprilu tribinu “Podgoričke” priče”, a svoja iskustva sa publikom podijeliće Milorad Mićo Miranović dugogodišnji novinar Televizije Crne Gore, autor i urednik tv serijala i velikog broja emisija i organizator manifestacija. U organizaciji Matice crnogorske u KIC-u ćemo predstaviti dva književna izdanja, 7. aprila će biti prezentovana knjiga “Putovanje u Crnu Goru saksonskog kralja Fridriha Avgusta” Bartolomea Bjazoleta koju je prevela sa italijanskog Vesna Kilibarda, a 14. aprila biće održana i promocija zbornika “Šćepan Mali u dokumentima 1767 – 1773” priređivača Marijana Maša Miljića. Tema aprilskog IUS Foruma koji je planiran za 12. april je ”Evropska konvencija u praksi Evropskog suda za ljudska prava”, a gošća će biti prof. dr Ivana Jelić, sutkinja Evropskog suda za ljudska prava ispred Crne Gore. U saradnji sa Nevladinom organizacijom “Ženska multikulturalna mreža” 19. aprila organizovaćemo i panel diskusiju na temu “Kultura dijaloga”.

 

KIC će i ovog mjeseca biti mjesto promocije stvaralaštva pisaca iz Crne Gore, pa će u našim salama biti promovisna knjiga Nataše Žurić “Isječak kruga”, zbirka poezije Nele Krnić “KOD 77”, knjiga i CD Radojice Stankovića “Majka i druge pjesme”, a svoje veče imaće i književnica Ljubica Katić. Manifestacija “Podgorički pjesnički susreti” održaće se 8. aprila, a sa snimcima priča, audio zapisa sa talasa Radija Crne Gore, odnosno predstavljanje CD-a pod nazivom “Sestra crnogorska – Milanka Đurović – Leković” čiji autor je Dragan Mitov Đurović publiku ćemo upoznati 11. aprila.

 

Filmski program KIC-a u aprilu će tradicionalno u čast Svjetskog dana knjige prirediti reviju “Svjetska književnost na filmu”. Ovog puta dio repertoara desete, jubilarne revije, biće kultna ostvarenja: “Legenda o jeseni” (1994), “U dobru i zlu” (2012) i “Grk Zorba” (1964).

U KIC-u će 21. aprila biti organizovana premijera dugometražnog dokumentarnog filma čiji autor je istaknuti crnogorski filmski stvaralac Momir Matović. Riječ je o filmu “Gorica” koji je posvećen jednom od najposjećenijih mjesta u Podgorici.

Dio filmskog segmenta manifestacije “Mjesec poštovanja džeza” ove godine biće dokumentarac o Herbiju Henkoku i njegovoj saradnji u studiju sa desetak izuzetnih pop izvođača koji će biti prikazan 27. aprila, a narednog dana publika će moći da pogleda i francuski dramski film o životu romsko-francuskog džez gitariste i kompozitora Đanga Rajnharta, koji je režirao Etjen Komar. KIC će u srijedu, 20. aprila podržati prvu nacionalnu kampanju Centra za romske inicijative (CRI) i organizovati Humanitarno donatorsko veče “Produži moje djetinjstvo i doniraj”, za prikupljanje sredstava za osnivanje prvog skloništa za žrtve dječjeg ugovorenog braka u Crnoj Gori. Učestvuju: regionalna pop zvijezda Bojan Marović – zaštitno lice kampanje, Ismail Delija – pobjednik Zvezda Granda 2019.godine, KIC pop hor, Folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović” i volonteri CRI.

 

Manifestacija “Dani Dragana Radulovića“ koju organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada u saradnji sa Fondacijom Dragan Radulović biće svečano otvorena 27. aprila u KIC-u. Istog dana biće otvorena i izložba literarnih i likovnih radova učenika na temu „Dijete je čovjek važan“, a biće dodijeljene i nagrade autorima najboljih radova.

 

Izložba radova Milene Vukčević “Njenu glavu s krunom kose i u kosi cvijet (V.P.Dis)” biće otvorena 15, a u KIC-u će biti obilježen i Međunarodni dan Roma izložbom pod nazivom “Vrijeme i naličje života”.

 

Popularna monodrama Sandre Silađev “Dejt” biće izvedena 14. i 15. aprila (ulaznice su rasprodate), a jednu od najgledanijih crnogorskih komedija “Crnogorac u krevetu” sa Peđom Šuškavčevićem i Anom Šimundžom publika će moći da odgleda 16. aprila.

 

Na kraju najavljujemo i koncert hrvatske grupe Vatra za 30. maj 2022, a ulznice po cijeni od 10 eura moći će da se kupe na biletarnici KIC-a od ponedjeljka, 11. aprila.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9212

Objavio dana tra 3 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN