Renato Baretić na Književnoj komuni

Posljednji segment literarnog programa KNJIŽEVNA KOMUNA, koji se tokom ljeta održava u Petrovcu, biće autorsko veče hrvatskog pisca RENATA BARETIĆA.

Renato Baretić je novinar i pisac, slobodan čovjek koji od 1983. godine živi isključivo od pisanja, iako je u svom životu radio kao pomoćni radnik u skladištu, akviziter, keramičar, radnik na štandu, a radio je i u fabrici tekstilnih mašina.

U novinarstvu je prešao kompletan razvojni put – od novinara gradske rubrike i reportera, do kolumniste najvećih hrvatskih medija: Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, Globusa, Feral Tribjuna, Nacionala. Bio je suosnivač i urednik velikog festivala književnosti PRIČIGIN koji se od 2007. godine održava u Splitu.

Paralelno sa novinarskom i spisateljskom karijerom, Renato Baretić je povremeno i scenarista za TV i filmsku produkciju, te autor pitanja u najpoznatijim kvizovima u Hrvatskoj – Tko želi biti milijunaš i Kviskoteka.

Njegova spisateljska karijera obilježena je romanom OSMI POVJERENIK koji je objavljen 2003. godine i dobio je 5 velikih književnih nagrada u Hrvatskoj. Po tom romanu urađene su dvije dramatizacije – u HNK u  Splitu i pozorištu Gavela u Zagrebu. Godine 2018. je, poslije mnogo muka, roman doživio i filmsku ekranizaciju te postao veliki hit u Hrvatskoj. O samom romanu OSMI POVJERENIK, iako je to autorov prozni prvijenac, na osnovu dobijenih nagrada i prevoda na više evropskih jezika, važi mišljenje književne kritike da je najbolji hrvatski roman prve decenije XX vijeka.

Osim navedenog romana,  Renato Baretić autor je još 2 romana-  PRIČAJ MI O NJOJ (2006) i GRAND HOTEL (2009), više zbirki poezije i izbora iz svojih kolumni, kao i jedne ilustrovane knjige za djecu. Stilski ga odlikuje istraživanje formi i disonanti jezika, verbalna igra, poigravanje smislom i nastojanje da se književnost integriše u svakodnevni govor, kao i da se običan govor istinski reflektuje na književnost.

Renato Baretić je rođen u Zagrebu 1963. godine, a od 1996. stalno je nastanjen u Splitu.

Autorsko veče RENATA BARETIĆA  biće održano u srijedu 21.avgusta, na otvorenoj sceni ispred Crvene Komune u Petrovcu s početkom u 21 sat.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7608

Objavio dana kol 20 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN