RELIGIJA INDIJE

vishnu-brahma-shiva-imagesNajstariji indijski religijski spisi su Vede (Knjige znanja) napisane između 2000. i 1000. godine prije nove ere. Jedna od tih knjiga je Rigveda. Bogata je pričama o bogovima. Nekoliko godina poslije takozvanog doba Veda napisane su Bramane i Upanišade. To su filozofska djela u kojima su stari bogovi prilično izmijenjeni i pretvoreni u bogove koji predstavljaju razne vidove veze između spoljnjeg svijeta i unutrašnjeg bića čovjeka.

Dva velika indijska epa, Mahabharata i Ramajana napisana su između 200. godine stare ere i 200. godine nove ere. U tim čuvenim djelima zapisane su priče i legende o starim indijskom herojima. Iz istog perioda potiče i jedno od najvećih dramskih djela Indije – Sakuntala, koju je napisao pjesnik Kalidasa.

Bramanska božanstva

Brama, Višnu i Šiva su glavni bogovi kasnije hinduističke religije i sačinjavaju hinduističko trojstvo.  Ali, oni nisi tri odvojena, nezavisna, boga nego su tri oblika ili faze jednog boga. Sva trojica su povezana sa energijom na različite načine.

Brama je prvi bog hinduističkog trojstva, crveni je bog. Ima četiri glave i četiri ruke. U jednom ruci drži najstariji primjerak svete knjige hindusa – primjerak Veda. U drugoj ruci drži kašiku ili skiptar, u trećoj pehar a u četvrtoj brojanice. U početku je imao pet glava, ali mu je Šiva, nezadovoljan njegovim nadmenim ponašanjem, odsjekao jednu. Bramino prevozno sredstvo – vahana je guska ili labud na kojoj on jaše. Pored njega sjedi Sarasvati obučena isto tako otmeno ali ima samo jednu glavu i jednu krunu. Ona je boginja poezije, mudrosti, govorništva. Ona je žena Bramina  i kći Kame – boga ljubavi. Poistovjećuju je sa Virai, ženskim dijelom Brame, jer Brama je podijelio svoje tijelo na dva dijela. Sarasvati je, takođe, propovjednica vjere, svjetlosti i mudrosti.

Višnu, drugi bog hinduističkog trojstva, je plavi bog. Njegova žena, Lakšmi, je boginja bogatstva i ljepote. Njegova vahana, ili prevozno sredstvo, jeste Garuda – kralj ptica stvorenje pola čovjek pola orao. Kao i Brama, Višnu ima četiri ruke u kojima drži školjku (ili šanka), kotur (šakra), tojagu i lotosov cvijet za koji se kaže da je Brama iz njega rođen. Lakšmi, ili Šri, za koju se kaže da je rođena iz morske pjene, i zbog čega se zove kći mlječnog mora, takođe je predstavljena sa lotosovim cvijetom. Višnu slikaju kako spava na Ananti, zmiji koja živi vječno. Višnu će ostati u tom polažaju do kraja sadašnjeg doba a onda će iz njegovog pupka izrasti lotosova stabljika. Voda će preplaviti cio svijet, a na vrhu stabljike, visoko iznad vode, opet će se pojaviti Brama da ponovo stvori Zemlju.

Višnu, kao drugi bog, čuva energiju, kao što je Brama, prvi bog, stvara. Višnu, kao i ostali bogovi, ima moć da se pojavljuje u različitim oblicima, ljudskim i životinjskim. On posjećuje Zemlju povremeno kad je potrebno da popravi ili otkoni neko zlo, a očekuje se da će se opet vratiti kad bude bilo potrebno da napadne i uništi snage zla i nepravde. Inkarnacija ili pojava u liku nekog tijela poznate su kao avatari ili silasci boga Višnu.

Šiva je treći bog hinduističkog trojstva ili treća faza Bramine energije. On je bijeli bog. Poznat je po hiljadu imena a živi na planini Kajlasu u Himalajima i zato ga nazivaju gospodarem planine. On ima dobru i okrutnu stranu. Bog je umjetnosti i znanja, igre i veselja. Ima četiri ruke i tri oka, od kojih jedno ima ubilačku moć. U jednoj ruci ima trozubac a u drugoj konopac kojim, us pomoć svoje žene Parvati (Bavani), davi nevaljalce. U ostalim rukama ima razne vrste oružja. Njegova žena, koja mu rodila dva sina, poznata je i pod imenima: Sati, Durga, Kali, Ambika, Devi i Uma. Šiva ima ogrlicu od ljudskih lobanja, u ušima nosi zmije i uvijen je u tigrovu ili slonovu kožu. Šiva, uništava energiju koju Brama stvara a Višnu čuva.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2321

Objavio dana velj 27 2014. u kategoriji Mitovi i legende. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN