Reagovanje na tekst „Eko država na Tari“

U cilju tačne i potpune informisanosti javnosti, a posebno lokalnih zajednica durmitorskog područja, dostavljam vam reagovanje na neistinite i zlonamjerne navode direktora NVO Centar za razvoj Durmitora, Darka Stijepovića.

Ne želeći da komenatrišem uvredljivi ton koji ima za cilj lično omalovažavanje, ističem da je NP Durmitor kao odgovoran upravljač ovog zaštićenog područja preduzeo sve zakonom potrebne aktivnosti u granicama svojih nadležnosti kada je u pitanju izgradnja dalekovoda 400kW Lastva – Pljevlja, a svoje mišljenje i stav uputili predsjedniku MZ Kosanica i Đurđevića Tara.

Planiranje i izgradnja velikih infrastrukturnih objekata, a takav je i ovaj dalekovod, u nadležnosti Skupštine Crne Gore kroz Prostorni plan posebne namjene za durmitorsko područje. Odobravanje izgradnje infrastrukturnih objekata donosi Vlada Crne Gore i nadležna ministarstva. Za uticaj na prirodu i životnu sredinu se kroz Stratešku procjenu i Procjenu uticaja na životnu sredinu se pribavlja saglasnost od nadležnog organa, tj Agencije za zaštitu životne sredine. Prilikom izrade Prostornog plana posebne namjene za durmitorsko područje, JPNPCG je insisitirao na dobijanju saglasnosti od strane UNESCO-a prije bilo kakvih radnji i aktivnosti na predmetnom dalekovodu. Važno je napomenuti da u dva izvještaja UNESCO delegacije iz 2017. i 2020. godine nije bilo primjedbi na Prostorni plan posebne namjene za durmitorsko područje, a kada je riječ o planiranoj trasi dalekovoda. Izvještajem iz 2020. godine uticaj dalekovoda na životnu sredinu definisan je kao niska prijetnja. Takođe, predložena druga trasa nizvodno, zbog zona zaštite i uticaja na životnu sredinu, odbijena je od strane Agencije za zaštitu životne sredine, bez mogućnosti razmatranja i mišljenja od strane JPNPCG.

NP Durmitor i JPNPCG posvećeni su zaštiti prirode i životne sredine bez obzira na vrstu projekata i naša predanost u ovom poslu ostaće nepromijenjena, a svaki planirani projekat prolazi našu temeljnu analizu i procjenu uticaja. Takođe, ističem da smo dužni poštovati sve zakonske i planske dokumente koje donosi država.

Na kraju ne želeći da se bavim neprimjerenim navodima koje se tiču ličnih kvalifikacija na moj račun kao direktora NP Durmitor, ističem da rezultati rada i zalaganja, kako na ličnom, tako i na profesionalnom  planu, najbolje govore o upravljanju ovim parkom. Lokalne zajednice sa durmitorskog područja prava su adresa da se ovi navodi i provjere prije nego što se prostor u medijima ustupi netačnim, zlonamjernim, malicioznim, te navodima koji služe samopromociji pojedinaca.

 

Pero Popović  

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9868

Objavio dana sij 26 2024. u kategoriji Reagovanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN