Proslava gubitnika

Koncert Pozdrav iz Austrije IV Concert Greetings from Austria IVSinoć je austrijska ambasada u CNP napravila proslavu. Promovisali su nacionalnu muziku i nacionalnu nošnju. To, zaista, nije zdravo. Naročito ako to jedna moćna zemlja radi sirotim, u tranziciji opustošenim zemljama – Crnoj Gori i Bosni. U nacionalnom crnogorskom pozorištu i nacionalnom bosanskom pozorištu platili su Crnogorskom simfonijskom orkestru da proslavi 100 godina od početka rata. Jesu li prodate duše, ti muzičari, ili su beslovesna bića: nemaju identitet, nacionalni ponos.

Austrijanci plaćaju odlazak u Sarajevo Crnogorskom simfonijskom orkestru iako je tamo, sad, narodna buna. Ne zanima ih što je možda tamo sad opasno. Njima je važna njihova proslava i tačka i znak uzvika. Prije  skoro 100 godina (28.6.1914.g) Gavrilo Princip je ubio austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda , što je bio povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. U tom ratu Austrijanci su čuda počinjeli! Crnoj Gori su, pored ostalog, Njegošev grob prekopali i kosti njegove ponijeli. Ne zna se da li su ih vratili. Kralja Nikolu i njegovu porodicu su proćerali jer  je bio uz Srbiju. Nije želio da ostane neutralan. Jesu li Crnogorci  to Austrijancima oprostili ili nijesu tu lekciju učili, u školi?

Kad se slavi moć ništa se slučajno ne dešava. Sve je planirano. činjenice govore da Austrijanci ne zaboravljaju svoju istoriju i uredno proslavljaju svoju moć i kad su gubitnici. Crnogorci su iz „drugog filma“. Tu se za pare sve može uraditi.

Prošla godina je, u Crnoj Gori, bila sva u znaku proslave 200 godina od rođenja Njegoševog. U tome je učestvovao premijerov savjetnik za nacionalna pitanja, Živko Andrijašević. Đe je bio sad? Što ne reče premijeru, barem na uvo, šta su Austrijanci smjerali prije sto godina?

I na kraju: zašto Vlada Crne Gore ne zna koja je moć muzike? Jesu li bez sluha, oni tamo, zajedno sa savjetnicima,  pa ne znaju šta znači imati svoj Simfonijski orkestar, svoj Vojni orkestar? Imati orkestre koje niko ne može da kupi, orkestre koji se ne prodaju – to je istinsko čuvanje nacionalnog identiteta.

Zašto Vlada Crne Gore ne  plati Simfonijskom orkestru Austrije da svira crnogorsku nacionalnu muziku u austrijskom narodnom pozorištu? Je li to previše za tranzicionu zemlju? Neka onda plati svoje muzičare da u Vieni (Beču) sviraju crnogorsku muziku! Zar crnogorski kopozitori: Tamindžić, Krdžić, Marović, Baban i dr. nijesu dostojni proslave svojih djela?

B.K.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2308

Objavio dana velj 14 2014. u kategoriji Komentar. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN