Promocija zbornika SIZE ZERO/MALA MJERA V u KIC-u

Zbornik SIZE ZERO/MALA MJERA V: Politika i poetika ženskog pisma – komparativne perspektive biće predstavljen u KIC-u „Budo Tomović” u ponedjeljak, 10. maja u sali DODEST od 19 sati.

O knjizi će govoriti jedna od urednica knjige Aleksandra Nikčević-Batrićević i spisateljica Dragana Kršenković-Brković.

Zbornik, koji su uredile Sanja Runtić i Aleksandra Nikčević – Batrićević, sadrži jedanaest radova u kojima autorke/i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije analiziraju savremene ženske književne prakse nastale unutar različitih nacionalnih književnosti (crnogorske, hrvatske, srpske, američke, britanske i irske), propitujući odnos ženske poetike i savremene stvarnosti i ukazujući na nove komparativne mogućnosti pristupa ženskoj estetici iz transistorijske i transnacionalne perspektive.

Glavni cilj studije je, kako kažu urednice zbornika u njegovom predgovoru, „ukazati na potencijal ženskog pisma da potakne kulturno-kritički dijalog i dekonstrukciju diskurzivnih praksi koje generiraju nejednakosti i ugnjetavanja“ kako bi se novi ženski glas pridružio ne samo politici roda nego i drugim oblicima društveno-političke borbe za ravnopravnost kako na lokalnom, tako i na globalnom planu. Riječ je o petom izdanju zbornika „Size Zero/Mala mjera“ koji kontinuirano afirmiše feminističke književno-teorijske pristupe u istraživanju ženskog pisma.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8764

Objavio dana svi 9 2021. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN