Promocija zbirke poezije Dan i noć u Butui

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u srijedu, 13. novembra sa početkom u 19 časova u holu Akademije znanja biće promovisana nova zbirka poezije Miraša Martinovića “Dan i noć u Butui” čiji je izdavač Narodna biblioteka Budve. O knjizi će, osim autora, govoriti recenzentkinje pjesničke zbirke mr Božena Jelušić i profesorica Zorica Joksimović. Promocija je dio programa obilježavanja  Dana Opštine Budva.

Drevna Budva je uvijek bila inspiracija pjesniku Mirašu Martinoviću i, kako u predgovoru knjizi bilježi mr Božena Jelušić, “svojevrsni „lirski arheolog“ među pjesnicima joj ovog puta posvećuje cijelu knjigu, uvodeći čitaoce u prostore mita, sna i sjećanja (…) Iako sklon postmodernističkom prosedeu i osobito žanrovskoj hibridnosti, Martinović u ovoj knjizi više teži kratkoj i čistoj lirskoj formi. Lapidarni iskazi tako postaju poput uklesanih linja u kamenu, sa poentama koje se tiču nas današnjih i koje u trenutku znaju da budu poput „udarca sjekirom u zaleđeno more u nama“, kako je Kafka jednom zapisao.”

U pogovoru zbirci Dan i noć u Butui, profesorica Zorica Joksimović između ostaloga bilježi: „Dan i noć u Butui“ je, kako pjesnik o njoj kaže, „silazak u prabiće mitskog Grada“, gdje „sve stoji, i gdje ništa ne prolazi“, a opet sve  živi: i kneževi, ratnici, patricije, trgovci, glasovi i odjeci, imena i obličja…., u čijoj metafizici su riječi i snovi njegovih stanovnika.”

Miraš Martinović je jedan od najznačajnijih crnogorskih pisaca. U literaturu ulazi knjigom Mit o Trešnji (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na ragionalnim i širim prostorima prepoznatljiv je po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanima: Putevi Prevalise, Otvaranje Agruvijuma, Teuta, Snovi u Doklei i Antički gradovi/snovi i sudbine. Objavio i romane: Jeretik, Vavilonski mudraci, Poslednji Eshilov dan, Harfistkinja iz Ura, roman o Njegošu Drugoga sunca luče i knjigu priča Povatak u Aleksandriju. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: Nevidljivi ljetopis, Govor kraljeva, Govor zemlje, Sašaptavanje s memorijom, Luk i lira, Glasovi iz kamena, Dan koji nije prošao, Krug začaranog vremena (izbor iz poezije) i Sveska od maslinina lišća. Knjiga Glasovi iz Doklee je sinteza njegovog stvarlaštava. Martinović je priređivač izbora iz poezije Radovana Zogovića Pjesme nepokorne (CANU, 2018). Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta za ukupno djelo i Oktobarske nagarde Herceg Novog, grada u kome živi. Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7828

Objavio dana stu 12 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN