Promocija zbirke Ane Janković

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u petak, 15. aprila sa početkom u 20 časova u holu Akademije znanja biće promovisana poetska zbirka Tiha svilenost autorke Ane Janković. O njenoj poeziji će govoriti književna kritičarka i novinarka Dragana Erjavšek i Lidija Vojinović, profesorica jezika i književnosti. Stihovi, koje će kazivati autorka Ana Janković, biće propraćeni gitarskom pratnjom Enesa Zejnilovića. Moderatorka večeri je Stanka Stanojević iz Narodne biblioteke Budve.

U recenziji zbirke teoretičarka književnosti mr Natalija Đaletić navodi i sljedeće: “Ja, lično, istinski vjerujem pjesničkom biću Ane Janković. Ključni elementi umjetničkog biće naše pjesnikinje i umjetničkog tvorenja zbirke Tiha svilenost koji potvrđuju moje čitalačko “vjeruj” su: visok nivo samosvjesnosti ‒ ovo je poezija koja samu sebe promišlja, katkad ironično, katkad pobunjenički, često osvetnički i kažnjivo spram predmeta sopstvenih tvorenja (pjesama); “univerzalizacija pojedinačnog” ‒ pomjeranje centra iskustva u pojedinačno, singularno, u ličnosnu srž subjekta; stvaranje slika, osjećanja i štimunga pod okriljem poetičkog zahtjeva da “pjesma uostalom ne treba da znači, već da bude”; izrazita subjektivnost i najličnija osobenost projavljivanja i postojanja pjesničkog ja.”
Ana Janković je rođena 7. 9. 1989. u Podgorici gdje je završila Fakultet političkih nauka.

Diplomirala je i na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. U okviru studija na oba fakulteta dobitnica je stipendije za talentovane studente. Na Filološkom fakultetu u Nikšiću proglašena je za studenta generacije (decembar 2018) na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.
Poeziju piše od osnovne škole. Među ranim ostvarenjima izdvajaju se nagrade na dječjim konkursima: prva nagrada na konkursu Dječjeg saveza za pjesmu Podgorica (2001), prva nagrada na konkursu NVO Green Home za pjesmu Morača, moja rijeka (2002), druga nagrada na konkursu dječjeg lista Osmjeh za pjesmu Strah (2003).
Svoju prvu zbirku pjesama Zrak u magli objavila je 2005. godine.
Objavljivala je poeziju u zborniku Novosarajevskih književnih susreta (2011), književnom portalu strane.ba, u zbirci PAF poezija u okviru konkursa za najbolje neobjavljene pjesme u Crnoj Gori (2019).

Među osvojenim priznanjima izdvaja se prva nagrada na konkursu za pjesnike do 35 godina u okviru književnog festivala Dani Radovana Zogovića održanom u Kolašinu u avgustu 2020. godine.
Napisala je dramu Gospođa Josip koja je bila u užem izboru na konkursu Beogradskog dramskog pozorišta 2013.
Tiha svilenost je njena druga knjiga poezije.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9238

Objavio dana tra 14 2022. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN