Promocija NTC obrazovnog programa u Tivtu

Opština Tivat u saradnji sa dr Rankom Rajovićem sprovešće edukaciju 63 vaspitača i učitelja iz tivatskih vrtića i škola, u skladu sa NTC sistemom učenja, a na temu „Razvoj ukupnih sposobnosti i inteligencije kroz igru“. Ovim povodom predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović susreo se sa dr Rajovićem, jednim od vodećih evropskih autoriteta u oblasti vaspitanja i obrazovanja đece.

„Želimo uraditi nešto što bi unaprijedilo kvalitet obrazovanja i edukacije tivatskih mališana. NTC metoda učenja je vrlo populara a interesovanje roditelja i nastavnog osoblja tivatskih škola veliko, jer ona podrazumijeva razvoj ne samo kognitivnih već i psihofizičkih sposobnosti djece. Ovo je temelj za stvaranje boljeg, inteligentnijeg i zdravijeg društva“ – rekao je Komnenović i dodao kako se nada da će primjena ove metode učenja dati mjerljive rezultate.

„U poslednji 10 godina, primjetno je u cjeloj Evropi da je svaka nova generacija učenika upisanih u prvi razred malo slabija u  odnosu na prethodne dve generacije. Deca su motorički slabija, pažnja i koncentracija slabije, rečnik siromašniji opšte znanje slabije. Ako ostavimo iste metode, ako ne budemo reagovali, šta će se desiti? Današnja neuromedicina je dokazala da tradicionalne metode učenja, kao što je učenje napamet, ne daju dobre rezultate, ali postoji mnogo drugih metoda učenja i ja ću te metode podeliti sa učesnicima edukacije“ – istakao je dr Rajović.

„Od deset najtraženijih zanimanja danas, devet nije postojalo prije deset godina i ako to gledamo to znači da mi spremamo decu za zanimanja koja još ne postoje. Funkcija škole je da ih učimo da misle, to je funkcionalno znanje, a po nekim analizama funcionalno znanje, ne samo u Crnoj Gori već u celoj regiji je slabo. Funkcionalno znanje je budućnost. Moramo da reagujemo i da krenemo sa nekim promenama, da neuronauke primenimo u praksi“, dodao je on.

Tivatski vaspitači i učitelji pohađaće dvodnevnu edukaciju koja se sastoji iz dva modula: „Kako igrom uspješno razvijati đetetov IQ“ i „Praktični primjeri NTC sistema učenja“. Najuspješniji imaće priliku dodatne edukacije, a cjelokupni projekat finansira Opština Tivat.

U sklopu ovog edukativnog projekta, u Tivtu će u subotu 1.jula biti održana otvorena tribina dr Rajovića na koju je već prijavljeno gotovo 200 građana, a dr Rajović je gostovao i na lokalnom Radiju Tivat.

NTC sistem učenja predstavlja inovativni pristup rada sa đecom starosti do 14 godina i predstavlja praktičnu primjenu neuronauka u vaspitanju i obrazovanju. Ovaj program se bavi pitanjem kako stimulisati razvoj đečjih potencijala u predškolskom i školskom uzrastu. Dr Rajović je šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju, na Pedagoškom fakultetu u Kopru. Dugogodišnji je predsjednik Komiteta međunarodne Mense za darovitu đecu i UNICEF-ov saradnik na projektu ranog podsticanja intelektualnog razvoja đece te osnivač Mense Srbije i Odseka za darovite Nikola Tesla Centra.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9708

Objavio dana srp 1 2023. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN