Promocija “Kostima utopije” Gojka Čelebića

U povodu obilježavanja Dana Opštine Budva u petak, 15.novembra sa početkom u 20 časova u holu Akademije znanja biće promovisana nova knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve – “Kostim utopije” autora Gojka Čelebića.

Knjiga se bavi autorima koji su ponikli sa područja Budve a to su: Stjepan M. Ljubiša, Simeon Piščević, Marin Bečić, Dionisije Miković, Miroslav Luketić… “Kostim utopije” otvara opera u dva čina (i sedam aktova) “Izabeta i Đurđe” nakon koje slijede: esej “Pejzaž u kom se vidi još ponešto osim lovca i zvijeri”, ogled pod nazivom ”U ruži vjetrova”, rasprava o S.M. Ljubiši, esej “Princeza je pobjegla u Dubrovnik sa budvanskom riznicom”, i u završnici tekstovi s naslovima  “O Dionisiju Mikoviću”,  i “Interesovanja i zavičaj – o Miroslavu Luketiću”.

Uz naslov knjige autor Gojko Čelebić, između ostalih, bilježi i sljedeće riječi: “Onaj teški kaput dijaloškog realizma, moćni kostim dijaloga, svojstven drugoj polovici devetnaestog i prvoj dvadesetog vijeka, koji je Stjepan Mitrov Ljubiša navukao na svoja pleća, zahvaljujući političkom iskustvu u parlamentu jedne carevine (tako se zvao taj parlament: Carevinsko vijeće u Beču) pokrenuo me je, u dokolici, prvo da napišem studiju o Ljubiši diplomati, a onda, pošto sam pregledao svoje ranije primorske i budvanske književne i scenske teme, da krenem u pravcu ovog izbora, kao što glumac kreće u pravcu svog kostima – prirodno i lako sa skrivenim porivom uobličenja, i, još skrivenijim, porokom utopije.”

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7836

Objavio dana stu 14 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN