Promocija knjige „Kapetan Stevan Vukotić“

Sinoć je u Tivtu premijerno predstavljena knjiga „Kapetan Stevan Vukotić“ koja je posvećena prvom Bokelju koji je oplovio svijet, autora Predraga Kuzmanovskog,

Bogata istorija Boke Kotorske izrodila je veliki broj značajnih ličnosti a jedna od njih je dugo prećutani i neistraženi Grbljanin, kapetan Stevan Vukotić, koji je kao navigacioni oficir ruskog istraživačkog ratnog broda „Predprijatije“ bio hronološki prvi Južni Sloven koji je oplovio Zemljinu kuglu prije tačno dva vijeka, u periodu 1823 – 1826. 

Za njegov podvig Ruska carska ratna mornarica ga je odlikovala ordenom Svete Ane drugog reda, da bi se njegova blistava karijera nastavila uzlaznom putanjom sve do prerane smrti 1833. rečeno je na sinoćnjoj promociji.

O njemu je detaljno istraživanje preuzeo kapetan Predrag Kuzmanovski i kao rezultat dugogodišnjeg truda pred javnošću je prvi put predstavljena ozbiljna istorijska studija o životu i karijeri ovog značajnog moreplovca.

„Ne mogu da sakrijem sreću što je rezultat moga dugogodišnjeg rada pred javnošću. Konsultujući brojne domaće i strane arhive, svu dostupnu literaturu, mislim da sam uspio da na jednom mestu posložim sve važne činjenice o kapetanu Stevanu Vukotiću, prvom Bokelju i Srbinu koji je oplovio našu planetu. Kao kapetan duge plovidbe, smijem reći da to ni danas nije lak i mali poduhvat, a u vremenu jedrenjaka i tog stepena razvoja tehnike on je bio ogroman. Počastvovan sam što je tivatski muzej kao institucija izrazio želju da se knjiga premijerno predstavi baš u njihovom prelepom đardinu, tu nadomak istorijom bogate lokacije „Arsenala“ i pomorskog parka. Mi pomorci najbolje znamo koliko smo svi jedna porodica kada smo na moru, i koliko nam je važno što znamo da pripadamo istorijskom nasljeđu takvih velikana poput kapetana Stevana.“ kazao je Kuzmanovski.

Siniša Luković, novinar i publicista, jedan od najvećih stručnjaka u oblasti maritimne istorije Boke Kotorske kazao je da je kapetan Vukotić značajan ne samo što je oplovio svijet već i zbog toga što je izradio nekoliko novih navigacijskih karti što je u to vrijeme vrlo složen i komplikovan posao koji zahtijeva veliko znanje iz različitih oblasti.

Vrhunac njegove karijere po Lukoviću ipak se desio nakom povratka broda sa misije kada je kapetan Vukotić, osim što je odlikovan ordenom Svete Ane kao inače najmlađi dobitnik ovog odlikovanja,  u 29. godini imenovan za komandanta školskog broda.

“Ni jedna činjenica, ni jedna značajna ličnost naše slavne istorije ne smije biti prećutana i drago mi je što je kapetan Kuzmanovski uspio da detaljno istraži sve izvore i objavi knjigu o Vukotiću. Takav pohod zahtjevao je izuzetan trud i odricanje, kako me je sopstveno iskustvo naučilo. Ali ta istorija i ta tradicija su korjeniti dio našeg kolektivnog identiteta, određuju pogled na svijet i kako nas svijet vidi“, istakao je Luković.

Danijela Đukić, direktorica JU Muzej i galerija Tivat, ističe da je ovaj događaj još jedan u seriji pratećih događaja retrospektivne izložbe „Pozornica snova“ povodom pedeset godina slikarskog rada Zorana Mujbegovića.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9722

Objavio dana srp 10 2023. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN