Promocija knjige Jasenke Lalović „S one bande moje gore“

Knjiga Jasenke Lalović „S one bande moje gore“ biće predstavljena u organizaciji Narodne biblioteke Budve, u amfiteataru Akademije znanja, u utorak, 26.februara sa početkom u 19 časova. Pored autorke, knjigu će predstaviti profesorica Milica Vuković, a razgovor će voditi Stanka Stanojević. Odlomke iz knjige „S one bande moje gore“ čitaće učenici drugog razreda gimnazije SMŠ „Danilo Kiš“ u Budvi – Mirjana Kasalica i Damjan Vujačić.

Priča Jasenke Lalović smještene je vremenski između dva svjetska rata na prostoru s ove i „sone bande moje gore“, na prostoru, kako je u priči ispisano: „Dva svijeta, jedan do drugog, a zauvijek preśečeni. Taman ka’ ulje i voda. Džaba ih miješaš. Vazda će se jedno od drugog razdvojit”.

U dijelu „Reč autora“ Jasenka Lalović između ostalog navodi: „ Ova knjiga je mali pomen tom vremenu. Moj skroman pokušaj da se dotaknem žena koje su nepravedno gurnute u stranu. Zanemaren je njihov značaj. Možda im je zahvalnost za sve što su stoički podnosile više ispisana podrazumevanjem nego rečima. I tek kad sam kroz likove zakoračila u to doba uočila sam da je mnogo toga na samoj ivici zaborava. Samo zato što su svesno pristale da ostanu u senci svih svojih muškaraca. Muževa, očeva, braće i sinova… Svoju sudbinu su prihvatale tako što su dostojanstveno iznosile sve ono što im je nametala, svesne da jake muškarce rađa jaka žena.“

Jasenka Lalović je Paštrovka rođena u Baru 1965.godine. Osnovnu školu završila je u Petrovcu, a gimnaziju u Baru. Studirala je u Beogradu na Filozofskom fakultetu na odsjeku za Sociologiju. Radila je na Radio-televiziji Srbije. Pisanjem je počela da se bavi od malena, ali je tek u pedesetim odlučila da objavi svoj prvi roman. Živi u Beogradu.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6741

Objavio dana velj 23 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN