Večeras projekcija filma ,,Keep On Keepin’ On”

jazz artU okviru ciklusa Džez na filmu, manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, premijerno prikazujemo dugometražni dokumentarni film “Keep On Keepin` On” u Jaht klubu Porto Montenegro, u Tivtu, u srijedu, 13. aprila, u 20 sati. Filmski ciklus “Džez na filmu” realizujemo u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici.Ulaz za projekciju je besplatan. Sniman tokom pet godina, debitantski dokumentarac Ala Hiksa ”Keep OnKeepin’ On”, prikazuje nam nevjerovatnu prču devedesettrogodišnje džezlegende Klark Terija. Majstor zlatnog doba džeza, mentor Majls Dejvisa, jedanje među rijetkim izvođačima koji je svirao i sa bendovima Kaunta Besija i Djuka Elingtona. Tokom dugog niza godina bio je mentor i učitelj mnogim značajnim džez muzičarima današnjice. Film ”Keep On Keepin’ On” prati njegovo prijateljstvo sa izuzetnotalentovanim Džastin Kauflinom, dvadesetrogodišnjim slijepim pijanistom kojiima strah od javnih nastupa.

Nedugo nakon što je Kauflin pozvan da učestvujena prestižnom džez takmičenju, Terijevo zdravstveno stanje se naglo pogoršava. Kako vrijeme odmiče, vidimo mentora i štićenika kao dva prijatelja koji zajednički prevazilaze neke od najtežih trenutaka u svojim životima.Kauflanova saradnja na muzici na filmu sa kompozitorom Dejvom Grusinom postavlja ton za priču koja prolazi kroz dekade i istoriju modernog džeza,propraćenu anegdotama Kvinsija Džonsa i Herbija Henkoka. ”Keep On Keepin’ On” je film napravljen sa velikom strašću i ljubavlju reditelja Hiksa, jednog od bivših Terijevih učenika. Producenti filma su Paula DuPré Pesmen, dobitnica Oskara za dokumentarac “The Cove” i slavni Kvinsi Džons, više puta nominovani producent za Oskara, koji smatra Terija svojim mentorom. Film je osvojio mnogobrojne nagrade, uključujući nagradu za najboljidokumentarac na Međunarodnom festivalu dokumenaraca u Amsterdamu, Aspenu, Melburnu, Sijetlu, kao i nagradu Afroameričkog udruženja filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4703

Objavio dana tra 13 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN