Program za mart KIC-a “Budo Tomović”

Domaći i regionalni umjetnici različitih profila biće gosti Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u martu. Biće organizovano oko 30 raznovrsnih muzičkih, filmskih, književnih i likovnih umjetničkih formi.

Muzički program KIC-a iznova će podstaći interesovanje publike zbog gostovanja kako afirmisanih, tako i neafirmisanih muzičara i ansambala. Ove godine u okviru ciklusa “Kompozitorke iz sjenke” čiji cilj je podsticanje ženskog muzičkog stvaralaštva na programu će 7. marta biti djela solističke i kamerne muzike Sofije Gubajduline i Gražine Bacević, kao i crnogorskih kompozitorki Nine Perović i Slobodanke Bobane Dabović Đurić čija djela će izvoditi crnogorski umjetnici.

Dio muzičkog repertoara biće i koncert klavirskog kvarteta u sastavu Vladana Perović, klavir, Marko Simović, violina, Petar Obradović, viola i Milan Ninković, violončelo koji će biti održan u čast Helen Rajs, osnivačice ACMP – mreže za kamernu muziku koja obilježava 75 godina postojanja. U martu je takođe planiran i solistički nastup istaknutog crnogorskog violiniste Vujadina Krivokapića koji će izvesti djela Igora Stravinskog, Đuzepea Tartinija, Alfreda Šnitkea, Žorža Eneskoa i Fazila Saja.

Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” povodom Dana škole prirediće koncert 22. marta, a prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković organizovaćemo 30. marta.

Pet godina postojanja koje je obilježilo skoro 60 uspješnih nastupa i gostovanja kako u našoj zemlji, tako i u regionu, popularni KIC pop hor proslaviće 1. marta koncertom pod nazivom „Pjevajmo i budimo bolji ljudi“.

Uz podršku benda u čijem sastavu su muzičari iz Njemačke, Turske i Makedonije interpretator sevdaha Božo Vrećo 3. i 4. marta gostovaće u KIC-u. Podgoričkoj publici 31. marta raznovrsnim repertoarom predstaviće se i Gradski hor Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor, a ljubitelji crnogorske izvorne muzike 24. marta uživaće i u solističkom koncertu Neza Haverića. 

U martu će gost tribine “Podgoričke priče” biti poznati crnogorski kompozitor i filmski stvaralac Miodrag Bole Bošković, a 29. marta upoznaćemo se i sa stvaralaštvom Desanke Jauković.

Promocija 20 godina emisije “Zapis” i knjiga “Zapisana Crna Gora” dr Miomira Maroša održaće se 11. marta, a u KIC-u će 24. marta biti promovisana i nova književna izdanja “Ako dojedrim” i “Konzul i juvelir Mediterana” Borisa Jovanovića Kastela. KIC će biti domaćin i promocije knjige “Fenix ex Pandora” Olge Gojnić Borilović, knjige “Na vrtešci” Darka Bulića, trojezične zbirke poezije “Pjesnička svitanja” pjesnika i pjesnikinja iz Crne Gore, knjige “Drugi svijet” Milisava Rosića, a održaće se i manifestacija “Afirmišimo mlade crnogorske književne stvaraoce” do 18 godina. 

Filmski program KIC-a u martu će početi sa realizacijom glavnog projekta ovogodišnjeg filmskog programa, a to je predstavljanje scenarija kao krucijalnog dijela filma. Samim tim u okviru revije “Scenario – filmski roman 1” od 14. do 16. marta prikazaćemo: “Razum i osjećanja” (1995), “Tootsie” (1982) i “Djevojka sa tetovažom zmaja” (2011).

Dugometražni dokumentarni film “Blažo” autora Momira Matovića o istaknutom revolucionaru i narodnom heroju Blažu Jovanoviću biće premijerno prikazan 29. marta u KIC-u. 

Nakon nedavne premijere predstava “Ekselencije” nastala u produkciji KIC-a “Budo Tomović” nastavlja svoj pozorišni život, pa će nakon KIC-a “Zeta“ 17. marta gostovati i u JU “Zahumlje” Nikšić.

Forum mladih pisaca KIC-a u okviru gostovanja u Kulturno – informativnom centru “Zeta” u Golubovcima 21. marta predstaviće svoj nedavno objavljeni sedmi zbornik radova „Pretresanje bilježnice“.

Dio prezentacije aktuelne vizuelne umjetnosti biće izložba radova Ane Šćekić „Let me out“ (Klementina) koja će u izložbenom holu KIC-a biti otvorena 15. marta.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9186

Objavio dana ožu 3 2022. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN