Program JU „Grad teatra“ u susret proglašenju EPK 2028.

Za petak, 15. septembar, JU “Grad teatar” najavljuje koncert čuvenog italijanskog džez muzičara i producenta Nikole Kontea. Na sceni između crkava, od 21 čas, Nikola Konte će, zajedno sa svojim bendom, predstaviti svoj novi album “Umoja. JU “Grad teatar” ovaj događaj organizuje u saradnji sa platformom “RePosition”, predstavnikom nezavisne kulturne scene Budve. Događaj se realizuje u skladu sa programom kandidature grada za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, a u susret konačnom proglašenju nosioca titule.

Nikola Konte, muzičar klasičnog obrazovanja, italijanski je kompozitor, producent, i  gitarista, poznat po uvođenju inovativnog stila esid džeza koji uključuje teme bosa nove, melodije italijanske filmske muzike 60-ih godina, tradicionalnu indijsku muziku, a u posljednje vrijeme i afričku muziku. U umjetničkom univerzumu Nikole Kontea miješanje zvukova i žanrova prirodna je praksa. Otkako je početkom devedesetih osnovao boemski kulturni pokret sa śedištem u Bariju i noćni klub Fez, Konte se smatra stubom savremene, međunarodne soul-džez scene.

Album „Umoja“, koji je izašao krajem juna za londonsku izdavačku kuću Far Out Recordings je, kako je naglasio Nikola Konte, više od riječi, to je koncept.  Riječ umoja dolazi iz svahilija, drevnog afričkog jezika, i nosi značenje jedinstva, sklada i duhovne povezanosti. Objašnjavajući razloge za naslov, autor je rekao: “ja sam afrocentrični umjetnik. Mislim, svi mnogo dugujemo Africi. Zbog svoje karijere upoznao sam mnoge Afrikance i shvatio sam da oni još uvijek imaju prirodniji pristup životu, za razliku od nas, izgubljeni. Zaista vjerujem da moramo učiti od zemalja koje nisu zaboravile svoje nasljeđe i korijene. Ovaj album ima različite izvore inspiracije. Pokušali smo spojiti puno pozitivne energije. Ima nešto spiritualnog džeza, fanka i soula.”

Kroz deset pjesama, italijanski gitarista stvara vezu između kontinenata, đe se rezultat prevodi u snažno značenje: svjetlost. “Pjesme imaju humanistički i politički značaj. Ovaj snimak sugeriše drugačiji način života: dan za danom temeljen na jedinstvu među svim društvima. Željeli smo da se ośeti sunčeva svjetlost.”

Sa svojim dugogodišnjim prijateljem, gitaristom Albertom Parmeđanijem, Konte je na ovom albumu okupio sjajan niz gostiju iz cijelog svijeta, uključujući nagrađivanu britansku pjevačicu Zaru Mekfarlan, hvaljenog finskog saksofonista Tima Lasija, američkog pjevača Majlsa Sanka, Južnoafričkog bubnjara Fernanda Dejmona, bivšeg basistu Roja Hargrovea , Amina Salima i srpsku senzaciju na flauti Milenu Jančurić.

Takođe će se, kao uvod u koncert, u  četvrtak 14. septembra, u 19 časova, na trgu ispred kuće Čekrdekovića u Starom gradu održati razgovor sa Nikolom Konteom pod nazivom “Objedinjavanje kulture kroz jezik muzike”.

Ulaznice za koncert se mogu se kupiti od 18 do 22 č. na štandu JU ”Grad teatar”, koji se nalazi na trgu ispred Muzeja grada Budve. Informacije i rezervacije na tel: 068/875-155.  Ulaznice su besplatne za studente i đake, dok popust od 20% i 50% i dalje važi za korisnike budvanske i senior kartice.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9773

Objavio dana ruj 15 2023. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN