Prođoše fešte, ostaše karnevali

Kotor liči na brod koji tone, a na njemu fešte i dalje traju. Kapetanica se uživjela u veselje, pa i ne primjećuje ovaj paradoks. Turisti i po đe koji Kotoranin se „voze“ liftovima, uspinjačama, zaobilaznicama, na obnovljenoj floti – bez pomoraca… obećanim u prošlom mandatu. U ovom drugom, prešla je na maškare. Uživaju turisti, divi se Kotoranima Crna Gora – u prezentaciji RTVCG. Nova članica Glavnog odbora DPS-a i kuma Familije, nikako da se osvrne na surovu stvarnost u kojoj žive nesrećni Kotorani! Godinama je tu na Benovu glavni parking grada.Obezbijeđeno mu je odavno mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda! Na samom ulazu u parking nalazi se, vjerovali ili ne, PRETOVARNA DEPONIJA SMEĆA GRADA. U ove vrele dane, nesnosni smrad dočekuje i ispraća svakog posjetioca. Desetine kontejnera se tu istovaraju dva puta dnevno. Da nesreća bude veća, tu je obilaznica, iskrcavanje putnika iz autobusa iz inostranstva, stotine i hiljade dnevno.

Kotor je grad bez sanitarne inspekcije! U ovim uslovima se održava ljetnji karneval. Prije fešte, na ljetnjoj pozornici, trešti muzika do dva ujutro! Kada se održava fešta na raspolaganju je cijela noć. Zapišavaju se kotorski portuni, pobacaju tone smeća. A more… desetine i stotine plastičnih botilja, svih veličina… Uz sve to u šetnji rivom gledate divne jahte, sa podvodnom iluminacijom u raznim bojama, a iznad pliva ulje i nafta! Ovo je svakodnevna pojava! Ako se kupate na nekada gradskoj plaži, stari Fjord, ili u Parku, svaki metar obale je postao privezište plovila. S obzirom da je u tom parku i benzinska pumpa Jugopetrola – nerijetko se nađete u plutajućem benzinu ili nafti koju tankiraju razna plovila, zbog preliva. Ovo niko živi ne registruje! Kao pomorac, koji je cio radni vijek proveo na brodu, a ekološka zaštita mora od polucije mu je bio jedan od najtežih uslova karijere – moram ukazati, osim ekološkog aspekta, i na opasnost od požara! Ne daj Bože da dođe do požara – bila bi to katastrofa teža od Černobilja. Uz nanos Škurde, i sužavanje akvatorija pri vezu brodova u luku, nema dana ni sata kada nije ugrožen svaki veliki kruzer sa hiljadama putnika. Nažalost, jedno zlo ne ide bez drugoga. Nesrećni Kotorani su žrtve DPS tajfuna, potresa i cunamija istovremeno. Na ovim žaropečinama, pa i usred zime, posebno za vrijeme vikenda, stanovnici Starog grada, Benova i Tabačine, nemaju božijeg mira po cijele noći. Policija kaže da nije odgovorna za mir nego je za to zadužena opštinska policija. Ovu bruku neko mora da razriješi!

Momir Čolović,

upravitelj stroja u penziji

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1769

Objavio dana kol 19 2011. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN