Priroda se sveti na svoj način

U blizini devastiranih sportskih terena „Sportskog centra Morača” u Podgorici, pokraj potpuno zapuštene i od komunalaca razrovane trim staze i parka, prolistalo je stablo u duboku jesen. Stručnjaci gradske hortikulture, ni mještani, ne znaju mu ime.

Po svoj prilici radi se o Osindz pomorandži (Maclura pomifera), odnosno Velikoj ili Mamutskoj pomorandži koja vodi porijeklo iz Sjeverne Amerike. Za ovu pomorandžu  stručnjaci, iz knjiga, tvrde da je otrovna i da nije za ljudsku upotrebu, ali se zna da su se njome hranili mamuti u vrijeme ledenog doba. Sjevernoamerički indijanci su od njenih grana pravili lukove, a od omladaka strijele. Drvo je veoma otporno na suše, jer pušta svoje korijene duboko u zemlju. Lijepa je i neobična kao ukrasna biljka. Kad sazrenu plodovi postanu razonoda za djecu.

Ovo stablo je veoma rijetko u Crnoj Gori. Nalazi  se najvećim dijelom  oko sportskog centra u Podgorici. Bilo je posađeno u jednoj koloniji koja je brojila  tridesetak stabala, od kojih je danas ostalo samo nekoliko, kao što je i od desetak sportskih terena za razne sportove ostalo samo tri i trećina razrovane trim staze. I panoe „Bolje sport nego droga” na vrijeme su uklonili brižni komunalci čijim nemarom su rastjerani i protjerani na ulicu ne samo mladi već i mnoge majke i starije osobe.

Inače, stabla ove Mamutske pomoradže prenesena su  iz Amerike, poslije Drugog svjetskog rata. Dvadesetak stabala je posjekla opština, sa stotinak drugih stabala ukrasnog drveća, prilikom gradnje nove, bespotrebne ulice  za hotel “Podgoricu” i novoizgrađenog otvorenog bazena.

„Deset stabala je izmješteno na drugi dio parka,  prije dvije godine i potpuno zanemareno kao i cijeli ostatak parka. Dva presađena stabla su se osušila odmah, tri prošle godine a peto je prolistalo u samu jesen, ovih dana.” kaže stanovnik iz naselja Kruševac.

Da li se to  priroda budi, na neobičan način, da iskaže svoj revolt protiv  „ekološkog” betona?

G.P.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=833

Objavio dana pro 10 2010. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN