Premijera predstave „Lice“ u Centru za kulturu u Berane

U produkciji Centra za Kultru Berane 25. decembra u 20 h premijerno će biti izvedena predstava „Lice“, po tekstu Aleksandra Galina, a u režiji Zorana Rakočevića. Ovaj komad govori o gubljenju čovjekovog identiteta pred nemilosrdnim naletom sumnjivog kapitala. Navodi nas da se zapitamo kakvo je to naše, zajedničko “lice”, šta smo postali, da li nam je lice samo paravan ili noseća suština našeg bića.

„Komad LICE posmatramo iz aspekta svjedoka vrtoglavog ubrzanja ljudskog življenja uopšte, u kojem se ljudska obličja pretvaraju u robu i gube u vrletima novog društvenog doba. Čovječije lice ne samo da postaje robna marka, marketinški brend i kozmetički se pokušava svesti na standard, istost i prihvaćeni kalup unaprijed definisane ljepote, već – postaje čak i breme međuljudskih odnosa i pitanje identitetskog “desktopa”.

Živimo u okruženju odbjeglih finansijskih magova, pomilovanih vlasnika sumnjivog kapitala, svjedoci smo instant akcija za licima s potjernica, kao i idolopokloničkom štovanju lica sa plakata i reklama, doživljamo ljudsko lice kao diskurs vremena – odavno smo poslali Leonardovog Vitruvijanskog čovjeka u svemir, da nas upozna s nepoznatim. Naše, ljudsko lice, šta god da se desilo sa njim – ostaje kod prepoznavanja, naša lična karta, naš DNK. Kad kažemo nečije ime – zamišljamo njeno/njegovo lice. Čini se da je krupan kapital, povezan sa svjetskim centrima farmacije i izrade implatanata, doskočio neuništuvosti ljudskog lica. Prljavi novac, dakle, promijeniće tok svjetske istorije.

Živjela budućnost, ko ste da ste, možda se prepoznamo!“ kazao je reditelj Zoran Rakočević

Podjelu čine: Danilo Lončarević, Vanja Jovićević, Đorđije Tatić i Maša Labudović. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Ivanka Vana Pelević. Producentkinja predstave je Jelena Šoškić.

Projekat je finansiran uz pomoć sredstava obezbijeđenih putem Konkursa za realizaciju programa „Razvoj kulture na sjeveru“ Ministarstva kulture i uz podršku Opštine Berane.

Projekat su podržali Novi dom Simpo i Obuća Minja.

Beranska publika će moći da pogleda predstavu i 26. decembra, kada će biti reprizno izvođenje.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8005

Objavio dana pro 24 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN