Premijera ,,Dijaloga” crnogorske kompozitorke

Mlada crnogorska kompozitorka, Slobodanka Bobana Dabović, predstavila je novosadskoj publici  1. novembra premijerno ,,Dijalog” za kvintet.

Koncert je upriličen u Gradskoj kući u okviru novog programa ,,2K+” koji je naslijedio trogodišnji projekat ,,Savremena kompozicija u Vojvodini”. Nakon održana tri koncerta za srednje i velike sastave, objavljena tri muzička diska, kao i održane radionice, pojavila se potreba da se u 2015. godini projekat ,,Savremena kompozicija u Vojvodini” proširi. Naziv ,,2K+” predstavlja skraćenicu za sve što je nastalo poslije 2000. godine, tj. muziku 21. vijeka. Oba projekta su realizovana od grupe kompozitora mlađe generacije koja je od 2012. godine zajednički nastupala devet puta u Novom Sadu, Beogradu, Subotici i Sremskoj Mitrovici.  Dosadašnji fokus njihovog rada bio je usmjeren na rješavanje problema sa kojim se suočavaju talentovani kompozitori, nemajući mogućnost da svoje radove prezentuju publici, pogotovo ako su u pitanju djela za veće sastave.

Kroz javne nastupe, muzička i notna izdanja, publici se do sada predstavilo 14 autora mlađih od 40 godina, svojim poststudijskim stvaralaštvom. Premijerno je izvedeno preko 30 novih kompozicija, za različite ansamble, kao i za solo instrumente.

IMG_4227

U okviru četvrtog koncerta, pored ,,Dijaloga” Slobodanke Dabović, predstavljena su premijerno:  ,,Quintetness” Svetozara Nešića, ,,Green arabesque” Jelene Dabić, ,,Sky&Sea” Marka Dulića, ,,(K)lang” Đorđa Markovića i ,,Kolo” Stanislave Gajić”.

Njihova djela su izveli Lydia Kneip (flauta), Vasa Vučković (klarinet, bas klarinet), Vladimir Ćuković (violina), Milica Svirac (violončelo), Dragana Kuzmanović i Darko Dimitrijević (harmonika).

Program ,,2K+” biće realizovan kao permanentni antifestivalski program koji se sastoji od više koncertnih nastupa godišnje, kompozitorskih radionica, predavanja, kao i nastupa savremenih umjetnika iz oblasti elektronske muzike u ,,off programu”.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4420

Objavio dana stu 5 2015. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN